Moeite met noten lezen.

Heb je moeite met noten lezen?

Moeite met noten lezen of tabulatuur is zeker geen schande! Komt vaker voor dan je denkt. In dit artikel geef ik je een handig digitaal hulpmiddel: Tabledit.

Jaha muziek voor gitaar, ukelele (ukulele) of mandoline kun je schrijven in notenschrimoeite met noten lezenft of Tab. En ja, het kan er soms knap ingewikkeld uit zien. Zeker als het een beetje ritmisch is.

Soms heb je wel een MP3 bestand of een filmpje waarop het voorgespeeld wordt. Heel gelikt en flitsend. Dat wel.

Een beetje te flitsend! En dan heb je er nog bar weinig aan. Dat kun je bij lange na niet bijhouden. Zo’n muziekstuk sla je dan maar liever over.

Hoeft niet! Zou ook jammer zijn.

Afspelen bladmuziek

Met hulp van de juiste software kun je jouw bladmuziek ook afspelen. En dat wel in ieder tempo. Ook een rustig beginnerstempo! Dan kun je daarna steeds een beetje sneller gaan meespelen.

In de lessen die ik geef (gitaar, ukelele [of volgens sommigen ukulele] en soms iemand op mandoline), liep ik zo nu en dan tegen dit probleem aan. Na een informatieve dag van het LKCA (o.a. een bijeenkomst over gebruik van digitale hulpmiddelen bij muziekles) kwam ik er achter dat ik de oplossing al in huis had. Ik vergat alleen om hem te gebruiken.

Tabledit gebruikte ik al om muziek te schrijven.

Ziet er netjes uit. Je kan het later nog eens wat bewerken. Heel handig. Maar er zit ook een afspeelfunctie op. En daarvan kun je het tempo instellen. Super handig!

Ik gebruik het regelmatig in de muzieklessen en ook als ik mezelf een muzieklesje geef.

Soms schrijf ik een compleet stuk uit. Je kan ook alleen een lastig gedeelte overschrijven en het daarna als instudeer-hulpje gebruiken.

Downloaden Tabledit

moeite met noten lezenmoeite met noten lezenmoeite met noten lezen

Ga naar https://www.tabledit.com/index.shtml

  1. Klik Tefview free als je alleen de gratis viewer wil hebben. Je kan ook de gratis proefversie van het schrijfprogramma nemen (kun je 16 maten mee schrijven) of gelijk de betaalde “full version”.
  2. Klik “download”.
  3. Kies de versie die je wilt hebben: windows/ mac/ android/ I phone of pad.
  4. Pas de set up wizzard toe.
  5. Ga b.v. naar Tabs en Noten en kies een bestand naar keuze. Er zwerft op internet ook heel wat vrij rond wat geschreven is met tabledit. Als je de schrijfversie hebt, kun je zelf ook iets gaan maken.

Je instrument erbij en gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *