Koop geen slecht afgestelde gitaar, ukelele, mandoline!

Waarom een slecht afgestelde gitaar, mandoline of ukelele/ ukulele een pijnlijke zaak is.

En hoe het anders kan en moet. Je wil namelijk geen slecht afgestelde gitaar of welk ander instrument dan ook! Je wil met veel plezier muziek maken. En ook lang achter elkaar en zonder pijn.

Kwam een man in de muziekwerkplaats…

slecht afgestelde gitaar

(niet de persoon op de foto)

Werd door vrouw en kinderen, geblinddoekt, naar binnen geduwd. Kreeg een nieuwe gitaar in z’n handen geduwd. Surprise! Voor z’n 50e verjaardag. Een uur les en een nieuwe gitaar!

Helemaal leuk! Maar….., hij ging het geen uur volhouden. Te veel pijn aan de vingers. Snaren stonden echt veel te hoog. Ik heb de laatste 20 minuten besteed aan een afstelbeurtje van de gitaar. Was hard nodig. Maar eigenlijk is het schandalig voor een nieuw instrument!

Oké, het was de goedkoopste uit de winkel. Eenvoudige kwaliteit dus. Maar ook een eenvoudige instrument moet technisch in orde zijn!

Hoe voorkom je nu een kat in de zak?

Waar je altijd op moet letten voor je je zuur verdiende spaargeld investeert in een instrument: Doe het als de verkoper meekijkt. Die heeft er lang niet altijd verstand van. Jij nu wel! (Een beetje, maar dat hoeft de verkoper niet te weten.)


Nodig:

  • Stemapparaat
  • Liniaaltje.
  • (led) lampje.


Vuistregels:

  1. Octaaf-zuiverheid: E-snaar moet op de 12e fret weer exact een E zijn. Ook de andere snaren moeten precies weer hun toon aangeven op de 12e fret.
  2. Snaarhoogte bij de 12e fret: klassieke gitaar: dikste snaar 4mm ruimte tussen snaar en fret. Dunste snaar 3mm. Westerngitaar 3 en 2mm. Ukelele ook zoiets, elektrische gitaar en mandoline 2 en 1,5mm.
  3. Snaarhoogte bij de topkam: Druk een snaar in tussen de 2e en 3e fret. Bekijk de ruimte tussen de 1e fret en de snaar. Mag maar heel weinig zijn: dikte van een papiertje. Net te zien met een lampje.

slecht afgestelde gitaar
slecht afgestelde gitaar


Niet goed? Dit instrument veroorzaakt pijn en/ of rare bijgeluiden! Het is een slecht afgestelde gitaar, uke of mando! Daar moet iets aan gedaan worden. Zo iets laat jij je niet verkopen. Tenzij ze bereid zijn het gratis op te lossen of wat van de prijs af te doen. Dan kun je het misschien zelf wel.

Zie je het niet zitten om het zelf te doen?

Je kan het afstellen of repareren van je gitaar, mandoline of ukelele (ukulele voor de engels sprekenden)  door mij laten doen. Een kleine afstelbeurt doe ik voor €16,50. Meestal is dat wel afdoende. Een enkele keer is er meer tijd nodig maar het gaat altijd in overleg.

Delen, pinnen, kijken, volgen, kwetteren: allemaal prima!:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *