Powerakkoorden op elektrische gitaar Les 1

Je leert in dit verhaal 3 super makkelijke powerchords of powerakkoorden op elektrische gitaar. Met een stevig scheurgeluid klinken die geweldig! De echte rocksound zeg maar. En daarom vind ik het leuk om er een stuk van Beethoven mee te begeleiden als voorbeeld. Het is de superbekende melodie van “ode to joy”. Met deze gitaarbegeleiding wordt het een rock klassieker.


Powerchords worden veel toegepast in verschillende stijlen. Van zware metal tot aanbiddingsmuziek en van alles er tussenin.

Bij dit hele verhaal hoort een video die ik gemaakt heb. Ik sluit hem hierbij in. Je kan eerst het verhaal lezen of eerst de video bekijken. Doe maar wat je fijn vindt.
Als je mijn youtube kanaal wil volgen en je er op abonneren, zou ik dat super leuk vinden!

Toch graag nog wat hulp?

”Allemaal leuk hoor, zo’n snarenblog verhaal maar ik wil toch graag iemand die me vertelt of ik het wel goed doe…” Hoor ik je denken.
Nou dat kan. Neem b.v. een kleine leskaart. Dat geeft je recht op 3 lessen van 30 minuten die je kan bespreken, in overleg met mij, wanneer het je uitkomt. Het mogen ook lessen via skype zijn.


Waarom powerakkoorden op elektrisch gitaar?

Je kan natuurlijk allerlei andere soorten akkoorden op de elektrische gitaar spelen. daar valt nog genoeg over te leren.

Heel officieel mogen “powerakkoorden” niet eens akkoorden heten. Ze bestaan namelijk maar uit 2 verschillende tonen en dat vinden de geleerde muziektheoretici niet genoeg.
Niet dat we ons daar veel van van hoeven trekken want powerakkoorden werken geweldig goed en wel in het bijzonder op de elektrische gitaar.

De eerste 3 powerakkoorden die ik je hier aanleer, zijn totaal niet moeilijk om te pakken. Je kan ze al heel goed spelen op maar 2 snaren. En met de juiste instellingen op je versterker (je wil wel scheuren), klinken ze heel overtuigend. Dus het is ook een mooi begin.
Kortom: je krijgt een goed effect met niet al te veel moeite.


Hoe pak je die powerchords dan op je elektrische gitaar?

afbeeldin E5 bij powerakkoorden op elektrische gitaar
E5 powerchord makkelijke vorm


Hier heb je de greeptabel van de makkelijke vorm van het E5 akkoord. (E5 betekent gewoon powerakkoord E.)
Het stelt een stukje van de hals van je gitaar voor. De dikke streep is de topkam. De horizontale strepen zijn de fretten. De verticale strepen zijn de snaren.
Een rondje boven een snaar betekent dat die snaar wel meedoet maar dat je er niets op in hoeft te drukken.
Een kruisje boven een snaar zegt dat die snaar niet mee doet.

De zwarte stippel betekent dat je de snaar op dat “vakje” in moet drukken.

Alles bij elkaar betekent het dat je alleen de A-snaar in het 2e vakje in moet drukken en dat je de lage E-snaar en A-snaar (met ingedrukt vakje) moet laten klinken. Zo simpel is het!

afbeelding A5 bij powerakkoorden op elektrische gitaar
A5 powerchord makkelijke vorm


En dit is de makkelijke vorm van het A5 powerakkoord. Alleen de A en de D snaar laten klinken waarbij je de D-snaar indrukt op het 2e vakje.

Bij al deze powerakkoorden op de elektrische gitaar geldt trouwens dat je de snaren die niet meedoen, weg moet dempen. Dit doe je b.v. met je wijsvinger van je linkerhand. Diezelfde vinger waarvan de stippel het topje voorstelt. Je legt hem dus tamelijk plat over de snaren heen terwijl je de D snaar in het 2e vak indrukt zodat de G, B en hoge e-snaar gedempt worden.
Blijft alleen de lage E-snaar over. Die demp je met de duim van je linkerhand.

Huhh, watte? E- snaar A-snaar? Stel dat dit nog abracadabra voor je is, lees dan mijn verhaal over hoe je je instrument stemt.

afbeelding D5 bij powerakkoorden op elektrisch gitaar
D5 powerakkoord makkelijke vorm


En voor nu even de laatste der powerakkoorden voor elektrische gitaar: het D5 akkoord.
Alleen de D-snaar en G-snaar ingedrukt op het 2e vakje.
Zoals je ziet, is het eigenlijk 3 keer hetzelfde idee maar dan telkens op een verschillend stel snaren.

En dan nu: het voorbeeldnummer: “a song of joy” by Ludwig van Beethoven.

En plezier kun je er zeker aan beleven. Het is vandaag de dag nog steeds een krachtige melodie die zich prima leent voor de elektrische gitaar. Zowel de solo (melodie) als de begeleiding met onze geliefde powerchords.

Hieronder zie je de TAB van het nummer en wel in de toonsoort A. Als je niet weet wat TAB is, lees dan mijn snarenblogverhaal over TAB.
Het is een heel handig idee om dit nummer als TEF-file te downloaden: song of joy gitaar a. Je hebt er TEF view voor nodig om het te openen. Je kan het afdrukken maar ook afspelen op elk tempo en met het bestand meespelen. Zie mijn verhaal hierover.

Vind je dat allemaal te veel gedoe? Je kan hem ook hier als PDF downloaden. Deze is ook gratis.

afbeelding TAB van Song of Joy met powerakkoorden voor elektrische gitaar


Hoe ga je het nu verder aanpakken?

Je weet nu hoe je de 3 powerakkoorden moet pakken op je gitaar. Je hebt ook de melodie te pakken. Maar, hoe ga je daar nu mee verder?
Nu heb ik al eens wat ideeën over begeleiden in een blogartikel hierover bij elkaar gezet. Bij deze wil ik er nog wat verder op in gaan.

Benodigde tijd: 15 minuten.

Hoe ga je begeleiden met powerakkoorden op elektrisch gitaar?

  1. Tellen!

    Tel netjes met de muziek mee! Als het goed is ontdek je een herhalende cadans van 4 tellen. Ook al zijn sommige tonen wat langer of korter.

  2. Maatindeling kiezen

    Begin met een keer aanslaan op de 1e tel en een keer op de 3e tel. Uiteraard met het powerchord wat op dat moment aan de beurt is. Als je dit goed kan, kun je ook op elke tel een powerakkoord spelen of zelfs 2 snelle slagjes op het akkoord.

  3. Nadrukken leggen

    Als je b.v. de 1e tel zwaar aanzet krijg je weer en andere sound dan wanneer je de tellen 2 en 4 benadrukt. Tellen die je niet benadrukt kun je d.m.v. palm muting wat zachter laten klinken. Je legt dan je rechterhand dicht bij de brug losjes op de snaren zodat ze nog net een beetje kunnen klinken.

  4. Luisteren!

    Luister naar jezelf terwijl je met b.v. de video of de TEF file meespeelt. Klinkt het lekker strak of toch nog wat rommelig? Beter eenvoudig en netjes spelen dan ingewikkelder en dat het een zootje wordt.

 

 

 

Bedrag





Dit hele verhaal inclusief liedjes en youtube filmpjes krijg je helemaal gratis en voor niks van mij.
Mocht je me toch willen steunen om meer van dit soort verhalen te maken en daar veel tijd in te steken: dat kan. Een kleine donatie is altijd welkom. Voel je vooral niet verplicht. Het is absoluut vrijwillig.






Word ook supporter. Maak me blij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *