Melodieuze ukulele solo’s: nog 7 ideeën.

Chord melody ukulele

Zeven, door mij uitgebroede, ideeën die je kan gebruiken om melodieuze ukulele solo’s te maken en dat aan de hand van 2 liedjes: de ”Moonsong” en ”Skip to my Lou”. Bij elk liedje gaan we 3 verschillende chord melody ukelele arrangementen maken en we sluiten af met een fijne endlick. Ik heb zomaar het vermoeden dat je in staat bent om deze ideeën ook weer te gaan toepassen op allerlei andere songs. En dat zou ik zeker doen!

Chord melody ukulele is, hoe kan het ook anders, zoiets als melodie en akkoorden in elkaar breien maar dan muzikaal en in ons geval met de uke. Ik weet er geen goede Nederlandse term voor. Wat nog het meest in de buurt komt is: melodieus soleren. En op de een of andere manier is de ukelele daar een heel fijn instrument voor!

Als je nog nooit iets met melodieuze ukulele solo’s hebt gedaan, raad ik je aan om eerst mijn vorige verhaal over het maken van een ukelele solo door te werken. Daarin houd ik het allemaal nog wat eenvoudiger.


Bekijk anders eerst mijn filmpje over melodieuze ukulele solo’s!


Oké, dat was wel even een hele zit zeg! Maar als het goed is, ben je nu al een heel stuk wijzer. In het verdere van deze snarenblog krijg je nog van mij de TAB en noten van alle arrangementen. Hier en daar ga ik op bepaalde details nog wat verder door ook. Sommige dingen kan ik beter in een video uitleggen maar er zijn ook dingen die handiger uit te leggen zijn d.m.v. tekst met afbeeldingen.


Toch graag nog wat hulp?

”Allemaal leuk hoor, zo’n snarenblog verhaal maar ik wil toch graag iemand die me vertelt of ik het wel goed doe…” Hoor ik je denken.
Nou dat kan. Neem b.v. een kleine leskaart. Dat geeft je recht op 3 lessen van 30 minuten die je kan bespreken, in overleg met mij, wanneer het je uitkomt. Het mogen ook lessen via skype zijn.


Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Downloaden [209.95 KB]


Moonsong in 3 melodieuze ukulele solo’s

Het melodietje van dit liedje is uiterst simpel en daarom is het een fijn voorbeeld om mee te werken!

Benodigde tijd: 1 dag, 1 uur en 1 minuut

Hoe pak je de eerste melodieuze ukulele solo van Moonsong aan?

  1. Kale melodie pakken

    Als je alleen de bovenste lijn van de TAB leest (de A-snaar dus), heb je de kale melodie te pakken. Die heb je binnen de kortste keren in je hoofd en in je vingers. De melodie bestaat uit 2 keer deze regel.afbeelding moonsong kale melodie

  2. Akkoorden toevoegen

    Met de rest van de snaren, de bovenste 3 dus, maak je de akkoorden. Je zal af en toe moeten puzzelen welke vinger je waar gaat gebruiken van je linkerhand (als je rechtshandig bent). Als je een A akkoord hebt en de melodie op de onderste snaar zit in het 4e vakje. Dan is het denk ik, slim om dat 4e vakje met je pink te doen en je A-greep met middel- en wijsvinger.

  3. Bepalen waar je de akkoorden wil hebben

    Je hoeft niet op elke noot van de melodie een akkoord te plakken. Gelijk op de eerste melodienoot is meestal wel een goed idee. Verder ook als er van akkoord gewisseld wordt. Meestal is dat in dit liedje op de 3e tel. Dus soms is het prima op alleen de eerste tel van de maat. Vaak is op de eerste en 3e tel van de maat en beter idee. Laat tussentijds je akkoordgreep wel staan! Anders krijg je een wat kort afgekapt geluid telkens. En dat wil je hier niet.afbeelding bij melodieuze ukulele solo's

Er was eens…

Er was eens een eenvoudige snarenplukker. Laten we hem Willem noemen (makkelijke naam om te onthouden). Hij plukte allerlei snaren: korte snaren, lange snaren, bronze snaren, elektrische snaren etc. Hij kon het gewoon niet laten. En dat is nog steeds zo.

Met enige regelmaat schrijft hij er een verhaal over. Meestal zit er een link in naar het nieuwste snarenblog verhaal met filmpjes en TABjes e.d. Soms ook leuke aanbiedingen die verder nergens te vinden zijn.
*En €5,00 korting op aankopen aan muziekspullen of reparaties vanaf €50,00!
**En je mag mijn e-book “Snarenbende” gratis downloaden. (Heb ik erg mijn best op gedaan.)


Moonsong melodieuze ukelele solo’s idee 2 en 3: fingerstyle

Bij deze 2 muzikale ideeën voor de uke is het zo dat je met je duim de g- en C-snaar aanslaat. Deze noten staan met de stokken omlaag getekend. En dat geldt ook voor de stokken bij de cijfers in de TAB. Je speelt deze akkoordtonen afwisselend. Eerst de bovenste, g-snaar dan de C-snaar etc. Op iedere tel komt dus een akkoordtoon. Je akkoordgrepen moeten dus ook goed staan in elk geval op deze 2 snaren.
Om mooie stevige, volle tonen te krijgen laat je je duim zoveel mogelijk een “vallende” beweging maken. Richting de vloer dus.

Met je vingers speel je de melodie. In de 2e versie is dat gewoon de melodie zoals hij is. In de 3e versie ga ik een beetje aan de haal met de melodie. Vooral ritmisch maar soms voeg ik er ook wel eens een toontje aan toe als het me uitkomt. Het begin van improvisatie op de ukulele, zou je dit kunnen noemen. Dat staat wel leuk toch?

Hier nog een YoutubeShort waarin alle 3 de versies in 1 minuut voorbij komen. Op tempo dus!Skip to my Lou: nog 3 muzikale ideeën.


Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Downloaden [223.13 KB]


In de eerste versie gaan we weer aan het “strummen” maar dan wel gelijk een beetje ritmisch door elkaar geklutst. Maak je geen zorgen. Het komt iedere keer weer netjes uit in de maat. Ik heb gewoon wat lengte van de ene strum afgepakt en dat weer ergens anders er in gestopt.

Ik heb met pijlen de richting (up of down strum) erin gezet. Let wel: een pijl omhoog betekent een strum vanaf de g snaar richting de vloer! Als je tenminste een beetje fatsoenlijk rechtop zit onder het spelen 🙂 Verder zie je een hele lading van die kleine rusttekens in de TAB en noten regels. Die soort van komma’s bedoel ik. Eigenlijk zijn dat korte momenten van stilte. Je kan dat doen door je vingers van de “strumhand” (in mijn geval rechts) op de snaren te leggen.

Toen deed ik dat een keer net iets te hard en klonk er een klein tikje. Mijn vingertoppen klopten a.h.w. tegen de toets (fretboard zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen). Hé eigenlijk best wel een prettig ritmisch geluidje, dacht ik toen. Sindsdien heb ik dat er in gehouden.

Ukelele solo idee 2 bij Skip to my Lou:

Bij het tweede ukelele solo idee van dit fijne lied, gaat het weer met de wisselende duimnoten. Alleen af en toe krijg je een greep van alle 4 snaren tegelijk. Daar staat de letter R bij van rake. Wat ik hiermee bedoel is dat je duim, wijs-, middel- en ringvinger heel snel na elkaar de snaren laat plukken. Het is fingerpicking maar het lijkt toch op een strum. In de lange video met uitleg, laat ik het zien.


Ukelele solo idee 3 bij Skip to my Lou:

Bij het 3e idee gaan we iets totaal anders doen. Tweestemmig spelen maar wel op 1 uke! En het is minder heftig dan het lijkt Wie een standaard F akkoord en een z.g. Hawaiiaanse D7 kan spelen (2020 in snaarinstrumenten geheimtaal) heeft het eerste begin al te pakken. We spelen veel van die dubbelklanken op de g en de e snaar. Die C snaar die daar tussenin ligt, komt af en toe ook nog wel aan bod om wat opvulspul te creëren.

De ene keer heb je dus dat je met je middel en wijsvinger de vorm van een F greep pakt. Soms ook wat verder op de hals. De andere keer komen je vingers recht onder elkaar. Dan zou ik de middelvinger voor de bovenste snaar houden (g-snaar) en de ringvinger gebruiken voor de e-snaar. Op die manier kun je handig en snel wisselen van de ene greep naar de andere.

Hier nog een YouTube Short filmpje met 3 versies en het flitsende eindloopje.


Het eindloopje/ ending lick

Het begin van het eindloopje is nog een beetje in de sfeer van de dubbelklanken van versie 3. Maar dan komt het: een barré in het 5e vak. Ja, sorry, nu moet het er een keer van komen. Met pink en ringvinger speel je er nog noten naast ook. Zie de lange uitlegfilm bovenin dit verhaal.

Nog meer chord melody ukulele werk met TABs noten enz?

Ik heb nog een leuke uke video gemaakt waarin je de country klassieker Wildwood flower op de uke leert spelen in 3 bedrijven. De TABS en noten van Wildwood flower kun je als PDF vinden (voor een paar euro) in de nieuwe muziekwinkel. En daar vind je nog allerlei andere stukken bladmuziek.


Veel plezier en succes ermee! En met de uke natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *