Powerchords over heel de hals

Dit is les 3 in de serie powerakkoorden. Je gaat nu powerchords over heel de hals leren spelen op je (elektrische) gitaar. Denk je nu bij jezelf: huh powerchords, powerakkoorden? Waar heeft hij het over? Dan raad ik je aan om powerakkoorden les 1 door te werken en wellicht is het een goed idee om zelfs powerchords lesje 0 erbij te pakken. Je weet nooit wat je daar nog wijzer van wordt…

Toch graag nog wat hulp?

”Allemaal leuk hoor, zo’n snarenblog verhaal maar ik wil toch graag iemand die me vertelt of ik het wel goed doe…” Hoor ik je denken.
Nou dat kan. Neem b.v. een kleine leskaart. Dat geeft je recht op 3 lessen van 30 minuten die je kan bespreken, in overleg met mij, wanneer het je uitkomt. Het mogen ook lessen via skype zijn.


In dit verhaal heb ik ook 2 YouTube filmpjes van mijn hand ingesloten. Hou mijn YouTube kanaal maar in de gaten en als je jezelf wil abonneren, zou ik dat super vinden Alvast bedankt! (Ook bedankt als je je al lang geabonneerd hebt.)


Powerakkoorden over heel de hals, waarom dan?

In mijn vorige 2 snarenblog verhalen bleven we in de “open positie” ofwel het gebied op je gitaar van de eerste paar vakjes. Je gebruikte daarbij ook open snaren. Je had vaak maar 1 vinger nodig! Dat is natuurlijk een mooi begin maar het heeft zo zijn beperkingen.

En ja waarom zouden al die andere fretjes ooit op je gitaar gemaakt zijn als je ze niet gebruikt? Kom op! Gewoon op ontdekkingsreis gaan op die hals. Je kunt weer een hele serie nieuwe akkoorden en gitaartrucs leren.

Als je een paar dingen snapt en een zelfde greep op verschillende plekken kan neerzetten en verplaatsen, ben je weer een heel stuk verder! Je kan dan in alle toonsoorten spelen en het is nog steeds niet al te moeilijk.

Powerchords zijn ook veel makkelijker dan b.v. barré akkoorden. En je hebt niks meer te stellen met majeur of mineur. Een Bm akkoord wordt gewoon een B powerchord. Om maar een voorbeeld te noemen.


Powerchords over heel de hals, hoe dan?

Jaha, nu komt het: de “gouden” greep waarmee je alle powerakkoorden kan spelen.

Hier is hij afgebeeld als het G powerakkoord en wel de 3 snarige versie zoals ik hem zelf graag speel. Op de lage E snaar (meest links) staat dan in vakje 3 mijn wijsvinger. Op de A snaar in vakje 5 mijn ringvinger en op de D snaar in vakje 5 mijn pink.

De snaren die niet mee doen, die met de kruisjes, die moet je weg dempen onder je wijsvinger. Je wijsvinger moet dus een beetje plat komen te liggen.

Nee, geen angst, het is geen barré akkoord! Het lijkt er uit de verte wel een beetje op. Alleen de zijkant van het topje van je wijsvinger hoeft maar te duwen op de lage E-snaar.

afbeelding bij powerakkoorden over heel de hals het G5 gitaarakkorod

Nog wat simpeler kan ook: Dan doe je gewoon niet de D snaar. Je hebt dan de 2 snarige vorm. Die ziet er zo uit.

Het 3e vak op de lage E snaar (meest links in het diagram) blijft voor je wijsvinger en het 5e vak op de A snaar (eentje van links) kun je met je ringvinger maar eventueel ook met je pink pakken.

afbeelding 2 snarig powerchord gitaar

Deze greep kun je van links naar rechts over de hals schuiven. Dan krijg je een ander geluid en dus ook een andere naam van het akkoord. Hoe dat zit ga ik je hier vertellen.


Powerchords over de hele hals: horizontaal verschuiven


Dit powerakkoord heet naar de toon die onder je wijsvinger zit, op de lage E-snaar dus. De G5 heet dus G5 of G powerchord omdat je op dat moment, met je wijsvinger, het 3e vakje op de lage E-snaar indrukt en die toon heet G.

Je moet dus weten hoe alle tonen die je op de dikste, lage E-snaar kunt pakken, heten. Nou ja, alle tonen? De tonen op de eerste 12 vakjes, als je die weet, dan is dat genoeg. Hoef je niet gelijk uit je hoofd te leren.


Daar kun je een tabelletje voor gebruiken. In een nummer zal je ze waarschijnlijk nooit alle 12 tegen komen. Dus je kan even puzzelen welke je nodig hebt en dan schrijf je het er gewoon bij in je bladmuziek.

Zoals je ziet in de tabel hieronder, hebben sommige tonen (vakjes) maar 1 naam en andere 2 namen. Ja, sorry, ik heb het ook niet bedacht maar zo is het nu eenmaal. De tonen met een enkele letter worden de stamtonen genoemd. Die zitten meestal 2 vakjes uit elkaar (op 2 uitzonderingen na).


De tonen die tussen de stamtonen in zitten kunnen naar de linkerbuur of naar de rechterbuur genoemd zijn. Linkerbuur maar dan een halve toon hoger krijgt een # (kruis). Bijvoorbeeld: de F maar dan een vakje verder heet F# (Fis in lelijk Nederlands). Rechterbuur maar dan een halve toon lager krijgt een b. Bijvoorbeeld de linkerbuur van de B wordt een Bb (Bes heet dat).


Oplettende lezers hebben het al in de gaten: die F# kan dus ook Gb heten en die Bb ook A#. Dat hangt af van de toonsoort waarin het muziekstuk staat en dat is een ingewikkeld theoretisch verhaal waar ik het nu niet over wil hebben! Schei uit zeg!


Hieronder dan eindelijk die tabel van de lage E snaar. Zonder iets ingedrukt moet hij klinken als een E. Maar dat wist je waarschijnlijk al.
(En ja ook met de open E snaar kun je een powerakkoord maken. Daar heb ik een verhaal over geschreven met een daarbij ook nog een video.)

123456789101112
FF# / GbGG# /AbAA#/ BbBCC#/ DbDD#/ EbE


Voorbeeld van powerakkoorden horizontaal over de gitaarhals: Wilhelmus.

Ik heb gekozen voor een vrolijk rockende versie van het “Wilhelmus”. Ieder ander nummer zou ook goed zijn maar deze is een beetje naar mij vernoemd. En verder wil ik geen gedoe hebben met auteursrechten e.d.

Daar kun je een hele straal powerakkoorden in kwijt. Ik speel ze als 3 snarige akkoorden. Maar natuurlijk kun je ook voor de 2 snarige variant kiezen.



Powerakkoorden verticaal verplaatsen op de hals

Je zou denken dat de 12 powerakkoorden die je nu weet te vinden zo zachtjes aan wel genoeg zijn. En daar heb je natuurlijk gelijk in. Dus waarom begin ik erover dat je behalve horizontaal ook nog verticaal kan verplaatsen?

Soms is het gewoon makkelijker. Dat zit zo: Meer dan 12 powerakkoorden zijn er niet. Je kan wel b.v. een E powerchord inde open positie spelen en je kan er ook eentje vinden met je wijsvinger in het 12e vakje op de E-snaar (de rest van de greep er ook bij zetten natuurlijk). Maar die laatste is gewoon een hoge variant van de eerste.

Maarrr je kan dezelfde akkoorden ook nog op andere plaatsen van de hals vinden. Je zal dan b.v. een verdieping moeten zakken op je gitaar. Ik bedoel dat je dezelfde greep gaat pakken maar nu vanaf de A-snaar. Daar komt dan je wijsvinger op te staan.

En dan is het mirakels handig om weer naar de 1e 12 vakjes te gaan kijken.
Je ziet dan eigenlijk alle 12 powerakkoorden weer langs komen maar nu in een andere positie.

Zo had je b.v. het B5 powerchord op de oude manier in de 7e positie met wijsvinger op de E-snaar. Maar je kunt hem ook vinden in de 2e positie met wijsvinger op de A-snaar.

Die laatste bevat exact dezelfde tonen als de eerste. Toch kan de klankkleur iets verschillen omdat je hem nu op andere snaren speelt.

Je kunt hem ook nu weer, als 2 snarig of als drie snarig akkoord spelen.

afbeelding B5 gitaar powerakkoord

Oké, het moet er toch van komen: Doen we ook nog zo’n tabelletje van de A-snaar. De cijfers zijn weer de vakjes. En de open snaar heet natuurlijk A en ook daarmee kun je een A powerakkoord spelen.

123456789101112
A#/ BbBCC#/ DbDD#/ EbEFF#/ GbGG#/ AbA


Voorbeeldnummer met powerakkoorden zowel horizontaal als verticaal:

Als voorbeeld heb ik een nummer gekozen met de titel “Juich aarde”. Een overblijfsel van mijn jeugd met hele lange noten en een kerkorgel en zo… Geen trauma hoor. Maak je geen zorgen.

In het eerste rondje speel ik de powerchords allemaal op de bovenste 3 snaren. Met wijsvinger op de E-snaar. Het is wel een heen en weer geschuif over de hals. En dan loop je wat meer risico op misgrijpen.

Aan de andere kant kun je die schuifbewegingen wel gebruiken als effect. Je schuift dan expres hoorbaar van het ene naar het andere powerakkoord. Kijk en luister maar hoe ik dat in allebei de video’s doe.

In het 2e rondje gebruik ik powerchords op verschillende horizontale en verticale plekken op de hals. De nodige schuifbewegingen over de hals van de gitaar, worden hierdoor een stuk kleiner.



Zelf aan de slag met powerchords over heel de hals van je gitaar

Ja natuurlijk wil je dat. De nummers en liedjes die jij helemaal te gek vindt, spelen en dan een beetje in de rocksferen. Maar stel nu dat je alleen een tekst met gewone akkoorden erbij hebt. Hoe ga je dat dan aanpakken?

Benodigde tijd: 1 dag, 1 uur en 1 minuut

Hoe ga je powerchords over heel de hals invoegen in een bestaand nummer?

  1. Akkoorden met tekst en TAB zoeken

    Er zijn natuurlijk allerlei sites die “chords and lyrics” van oneindig veel nummers publiceren. Je kunt ook op chordify kijken naar je favoriete liedje. Meestal krijg je dan de gewone gitaarakkoorden.

  2. Alle toevoegingen bij de akkoorden er af halen.

    Als je iets ziet staan van Bm of B mineur, maak je daar B van. G7 wordt G. Fmaj 7 wordt F, D sus wordt D. etc.

  3. Positie zoeken op de hals op E of A snaar.

    Zoek de letters die je nu over hebt, op de E snaar of A snaar. (Bijvoorbeeld C is 8e vakje op de E snaar of 3e vakje op de A snaar. Kies er eentje) Zet daar je wijsvinger en pak de “gouden greep” om er een powerakkoord van te maken.



 

 

Bedrag





Dit hele verhaal inclusief liedjes en youtube filmpjes krijg je helemaal gratis en voor niks van mij.
Mocht je me toch willen steunen om meer van dit soort verhalen te maken en daar veel tijd in te steken: dat kan. Een kleine donatie is altijd welkom. Voel je vooral niet verplicht. Het is absoluut vrijwillig.






Word ook supporter. Maak me blij!

2 Replies to “Powerchords over heel de hals”

  1. Interessant Willem, zodra ik tijd heb ga ik hierop oefenen.
    Lijkt me ook leuk om geabonneerd te zijn op jouw you tube kanaal!

    Beantwoorden

    1. Dankjewel Ab. Altijd leuk als je je abonneert op mijn YouTube kanaal. https://youtube.com/channel/UCLMW_BBXPitqgyXhmuDcKwg

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *