Wie is Willem van Zoelen Muziek

“Wie is Willem van Zoelen Muziek”, dat is misschien een beetje een kromme zin.

“Over Mij”, zo zou je deze pagina ook kunnen noemen alleen zijn er daar al zoveel van op internet.

Maar goed, je zou zomaar een beetje nieuwsgierig kunnen zijn wie er achter deze website en dit bedrijf zit.


Wie is die Willem dan wel helemaal? Er zijn boze tongen die daarover van alles beweren. Een soort van desinformatie, zeg maar. Bekijk de volgende video maar eens:


Het echte verhaal is een klein beetje anders. Gelukkig is daarover ook een video verschenen:Leuke video’s?

Ik zou het super leuk vinden als je je abonneert op mijn YouTube kanaal.


Leef je nu helemaal van de muziek?

Met een wat twijfelachtige uitdrukking op het gezicht, stelt iemand mij deze vraag. En nee, ik kan je geruststellen. Ik werk ook nog een klein beetje bij “de gewone baas”. Technisch werk bij een bedrijf in Sliedrecht.

Dat was in het verleden mijn fulltime baan met de nodige overuren en storingsdiensten en zo. En op zich gaf het best een kick als je ‘s nachts je bed uit gebeld werd voor storing. En dat je dan een aantal uur werken later een productielijn weer aan de gang had geholpen. Het leverde ook goede verdienste op maar er zijn belangrijker zaken in het leven.

Ik ben namelijk ook nog in dienst van onze oudste zoon als zorgverlener via zijn PGB (persoonsgebonden budget).

Het muzikale bloed kroop toch al waar het niet leek te kunnen gaan. Dus op zekere dag ben ik op kleine schaal, naast mijn werk, gitaarles gaan geven. Later heb ik dat uit kunnen breiden naar meer. En het heeft als bijkomend voordeel dat het allemaal afgesproken werk is. Geen onverwachte werkzaamheden op rare tijden. Dat laat zich veel beter combineren met de extra zorg in ons gezin!


Wat, waar en wie is Willem van Zoelen Muziek?

Hier dan een verhaaltje wat ik een paar jaar geleden als persbericht rondgestuurd heb aan de streekbladen hier. “De Vonck” heeft het toen ook geplaatst.

Nieuw-Lekkerland, September 2017

Willem van Zoelen Muziek gevestigd aan de Bovenkruier in Nieuw-Lekkerland bestaat 15 jaar!

Juni 2002 schreef Willem zijn bedrijf in bij de kamer van koophandel en in september van datzelfde jaar startte hij met het geven van gitaarles op woensdagmiddag. Ook voor instrumenten, muziekspullen en lesboeken kon je bij hem terecht.


Ruim 4 jaar later werden de zaken uitgebreid. “Er was zoveel vraag naar mijn lessen dat ik besloot om 4 dagdelen per week te gaan lesgeven. Privé kwam het me ook erg handig uit om mijn eigen werktijden in te kunnen delen.”


Ook de elektrische gitaar kwam in beeld. ”Ik merkte dat sommige mensen hier echt behoefte aan hadden en daarom ben ik me er in gaan verdiepen” En zo is het even later ook gegaan met de ukelele “een heel grappig instrument wat steeds populairder wordt” en slide gitaar.


Vanwege zijn interesse in “roots-muziek” (zeg maar blues, folk, old time country en bluegrass) speelde Willem ook al mandoline. “Onbekend maakt onbemind maar het is een leuk instrument met veel mogelijkheden.”


Vanaf september 2013 tot juli 2016 waren de lessen ondergebracht bij “Muziekcentrum Forte”. Daarna is Willem weer geheel onder eigen vlag verder gegaan. “Ik wilde toch graag weer alle vrijheid hebben om het op mijn manier te doen. We zijn overigens in goede harmonie uit elkaar gegaan. Als het zo te pas komt, valt er ook best weer wat samen te werken.”


Mensen kunnen van alles bij me leren. De een wil graag allerlei liedjes en liederen leren begeleiden. De ander wil een mooi stukje fingerpicking of flatpicking leren. Een goede basis, dat is wat ik iedereen vooral wil bijbrengen.

Ik heb er geen enkel probleem mee als iemand zich dusdanig vastbijt in een bepaalde muziekstijl dat hij/ zij mij voorbij gaat.

afbeelding bij Wie is Willem van Zoelen MuziekAls reactie op het artikel in “De Vonk” kreeg ik een journalist van AD de Dordtenaar over de vloer en die schreef een mooi artikel.

Vergeet ik in dit verhaal nog te noemen dat ik me ook al vrij snel na de start van mijn toko, ben gaan bezig houden met reparatie en afstellen van gitaren en andere muziekinstrumenten die daar op lijken. Maar daar heb ik een aparte pagina over op deze site.


Nog lang niet uitgespeeld na 15 jaar

Oké na 2017 ging het zo zijn gangetje in de muziekwerkplaats. Een hoogtepunt wil ik er graag uitpikken. “IKC de Twijn” (2 basisscholen, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang bij elkaar) in Alblasserdam organiseerde in het voorjaar van 2019 een muzikaal project rondom de start van de bouw van 1 groot gebouw waar alles in past. Daarvoor werd o.a. mijn persoontje benaderd. Dat betekende 5 volle drukke dagen lesgeven aan groepen kinderen op school met als besluit een groots muzikaal feest op het schoolplein!Coronacrisis en de muziekwerkplaats

Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, gaf dat weer nieuwe uitdagingen. Zo ben ik lessen gaan aanbieden via skype. En zodra het weer in de “muziekwerkplaats” (zoals ik mijn omgebouwde schuur liefdevol noem) kon, heb ik daar een doorzichtig plastic gordijn opgehangen waar ik dan zelf achter kruip.

Verder heb ik veel tijd besteed aan het schrijven van “muzikale verhalen” ofwel snarenblogartikelen op de site waar je nu op zit te kijken. In die verhalen zitten meestal ook YouTube filmpjes van mijn hand waarin ik van alles probeer uit te leggen. Ja leuk! als je ze waardeert en je abonneert op mijn kanaal.

En door, met de muziek maar nu echt voor de klas.

Ergens rond maart 2022 werd ik gevraagd om voor een club die zich ckv fabriek noemt, ukelele workshops te verzorgen op middelbare scholen. Oké, nieuwe uitdaging. Doen we. Ik heb een paar klussen voor deze organisatie gedaan.

Tegelijkertijd ontdekte ik via facebook een platform met de naam Qrabbl dat bemiddelt tussen creatieve vaklui en basisscholen. Daar heb ik me bij ingeschreven. En ook nog een 5 daagse training gevolgd want ja, les geven in het basisonderwijs is wel weer even een andere tak van sport.

Nog weer iets later ontdekte ik een soortgelijk platform dat Talentiko heet. Ze werken ook met scholen die iets dichter bij huis zijn voor mij. Daar sta ik nu ook bij ingeschreven.

En zo is het gekomen dat ik regelmatig een basisschoolklas onder mijn hoede heb. We zijn dan vaak de hele dag bezig met muziek en songteksten en zelf knutselen van muziekinstrumenten. Het is een mooie muzikale aanvulling op de rest van mijn werk. Hierover heb ik een hele pagina en intussen ook nog wat snarenblog dingen.

Voorlopig is dit even het antwoord op de vraag: Wie is Willem van Zoelen Muziek?