Play along gitaar, ukelele. Wat, hoe, waarom?
Meespelen met een speciaal daarvoor bedoeld filmpje, een play along gitaar of ukelele (ukulele) of wat dan ook, dat is in het kort het antwoord op de vraag “wat?”
Daar valt nog wel meer over te zeggen en dat ga ik in dit snarenblog-verhaal ook doen.
Verder nog wat tips over hoe je dat het beste aan kunt pakken en natuurlijk de hamvraag: waarom zou je zoiets gaan doen?
Als voorbeeld heb ik 2 filmpjes van een en hetzelfde liedje. Een filmpje is bedoeld voor gitaristen vanaf niveau bijna nul tot een beetje gevorderd en iets ertussenin. Het andere filmpje is een play along voor ukelele (ukulele). Ook bedoeld vanaf niveau iets boven nul tot intermediate.
Veel gitaristen doen ook een beetje aan ukelele spelen en andersom gebeurt dat ook. De twee instrumenten zijn nogal sterk verwant aan elkaar. Vandaar mijn keuze om er 1 verhaal van te maken. De mandoline komt er wat bekaaid af hier maar die krijgt nog wel een keer een heel eigen verhaal.

Play along gitaar, ukelele: Wat nog meer?
Wat is nou een goede play along gitaar, ukelele? Waar wordt je nou echt iets wijzer van?
- Om mee te kunnen spelen met zo’n play along filmpje met je gitaar, ukelele (ukulele) of wat dan ook, is het wel deksels handig als je ook weet wát je kan spelen. Het liedje of muziekstuk in TAB of noten, als pdf bijgevoegd is een goed idee.
- TAB en/ of noten met b.v. van die akkoordsymbolen, in beeld en een meelopende cursor, zijn nog handiger. (Voor wie nu een beetje vreemd staat te kijken: zie mijn verhaal over TAB en wat je er mee moet.)
- Het tempo moet niet te hoog zijn tenzij je al op een mega niveau kan spelen en jezelf nog wat verder wil bekwamen.
- Het tempo hoeft ook weer niet al te laag te zijn. Een beetje uitdaging mag er wel inzitten. Desnoods zet je het filmpje af en toe stil om een bepaald lastig stukje even goed te bekijken en te oefenen.
En hier zijn ze dan: Play along ukelele en play along gitaar. Twee voorbeelden van mijn hand. Het is één liedje, “de maat is vol!”, waarin verschillende instrumenten te horen zijn. Alleen al het goed luisteren en de instrumenten te vinden in de totale mix, is een leuke oefening!
Ik zou het heel leuk vinden als je mijn YouTube kanaal bekijkt en je abboneert!
Hoe dan?
Benodigde tijd: 15 minuten.
Een play along gitaar, ukelele (ukulele) slim gebruiken, hoe doe je dat nou?
- Goed gestemd zijn.
Om mee te kunnen spelen, moet je instrument op de zuivere tonen gestemd zijn. Zie mijn artikel over stemmen. Bekijk ook even of je eventueel een capo nodig hebt (in mijn voorbeeld-filmpjes niet).
- Goed kijken en luisteren.
Eerst goed kijken en luisteren zonder direct mee te spelen. Kun je de TAB in het filmpje volgen? In mijn voorbeeldfilmpjes kun je kiezen uit 3 dingen: gewoon akkoorden op de tel, een eenvoudige TAB met alleen de melodie. en een meer bewerkte begeleiding die ook in TAB is uitgeschreven. Kies er 1 uit om mee te beginnen.
- Zo goed als je kan, meespelen.
Terug naar het begin. Ik heb wat tikjes voor het liedje gezet. Probeer zo goed als je kan mee te spelen. Geef nooit op. Ook als je “uit de bocht vliegt” niet opgeven. Een klein stukje overslaan en weer proberen in te vallen.
- Vallen, opstaan en weer doorgaan!
Kilometers maken. Daar gaat het om. Maar als het meer vallen dan opstaan is, zet je de play along even stil. je hebt dan 4 maten TAB in beeld. Die kun je even rustig bekijken en een keer of wat “droog” oefenen. Daarna ga je het gewoon weer proberen.
Voor de aardigheid heb ik het hele play along ding hier als TEF file: “De maat is vol! (zeur en chill song)”. Een TEF file is een bestand wat gemaakt is met TABLedit. Om het te openen heb je TEFview nodig. Een gratis programma. Zie mijn verhaal hierover. In dit ene bestand zitten 4 “modules”. Dat zijn partijen die gelijktijdig gespeeld worden. Ukelele 1 en 2 en gitaar 1 en 2.
Mocht het TEF verhaal erg lastig voor je zijn: Bij deze ook nog de verschillende versies als PDF: De maat is vol gitaar PDF en De maat is vol ukelele PDF. Het zijn schermafbeeldingen van de afdrukvoorbeelden van mijn muziekschrijfprogramma. Vandaar dat je de stippellijnen van de afdrukmarges er op ziet staan.
En waarom dan al die moeite met zo’n play along gitaar, ukelele en het hele verhaal?
Je moet het zien als een soort conditie training. Gewoon heel veel meters maken op je instrument!
Er is een tijd van nieuwe dingen leren zoals akkoorden of slagjes of manieren van begeleiden etc. (Voor ukelele heb ik daar al het een en ander voor geschreven. Ukelele beginersles 1, beginnersles 2 en beginnersles 3.) En er is een tijd om die dingen dieper en vaster in je vingers te krijgen. Automatiseren noemen ze dat in het onderwijs. Daar kan zo’n play along filmpje super handig voor zijn!
Dit hele verhaal inclusief liedjes en youtube filmpjes krijg je helemaal gratis en voor niks van mij.
Mocht je me toch willen steunen om meer van dit soort verhalen te maken en daar veel tijd in te steken: dat kan. Een kleine donatie is altijd welkom. Voel je vooral niet verplicht. Het is absoluut vrijwillig.