Een ukelele solo maken. Hoe doe je dat?
Hoe maak je nou een leuke ukulele of ukelele solo? Dat is waar dit verhaal over gaat. En dan is dit deeltje 1.
Stel dat je niet zo’n heel erge zanger of zangeres bent. Of uitsluitend zingt onder het badderen. Wat dan? Een volledig kunststoffen ukelele voor onder de douche? Zou kunnen maar persoonlijk ben ik daar niet zo’n liefhebber van.
Gewoon mooie instrumentale muziek maken op je ukelele. Dat kan ook! Of tussen een paar gezongen coupletten door even een lekkere solo op de uke neer zetten, daar is ook niks mis mee. Dat laatste geldt dan vooral weer als je toch graag zingt en jezelf daarbij begeleidt op de ukulele. Heb ik trouwens 3 fijne snarenblog verhalen over geschreven.
Laten we er eens een voorbeeld van een ukulele solo bij pakken. In deze korte video speel ik een wat complexere versie van ”Alabama jubilee” op een vrij stevig tempo van 200 beats per minute. Niet gelijk schrikken. We beginnen een stuk eenvoudiger. Maar het geeft wel een leuke indruk van wat er zoal mogelijk is qua ukelele solo werk.
Toch graag nog wat hulp?
”Allemaal leuk hoor, zo’n snarenblog verhaal maar ik wil toch graag iemand die me vertelt of ik het wel goed doe…” Hoor ik je denken.
Nou dat kan. Neem b.v. een kleine leskaart. Dat geeft je recht op 3 lessen van 30 minuten die je kan bespreken, in overleg met mij, wanneer het je uitkomt. Het mogen ook lessen via skype zijn.
Op mijn YouTube kanaal staan nog veul meer dingen waar ik altijd super mijn best op doe! Abonneren en leuk vinden, wordt zeer gewaardeerd.
Een vette ukelele solo maken, hoe dan?
Laten we nog eens kijken naar ons voorbeeld. Ik leerde uit ”the ultimate mandolin songbook” een nummer met de titel Alabama jubilee. Ik heb het maar omgedoopt tot Molenlanden jubellied. Dat vind ik leuker klinken. De volgende stap is om er een Nederlandse tekst op te maken. Liefst een beetje onderkoeld mallotig. Maar dat valt een beetje buiten de strekking van dit verhaal.
Ukelele spelen uit een boek voor mandoline. Dat kan best soms. Het helpt heel erg als je een beetje noten kan lezen. Want aan mandoline TAB heb je niets als je uke speelt.
Maar noten zijn gewoon altijd noten. Voor welk instrument ze ook bedoeld zijn. Je kan altijd proberen of ze op een ander instrument ook passen. Gelukkig heb ik dat als kind geleerd met blokfluitles. Nog steeds veel gemak van!
De eerste versie in dat boek is een super kale melodie. Yes! Die moeten we hebben. Er staan nog een stuk of 6 andere versies in waarin steeds meer en andere muzikale ideeën zijn verwerkt. Ook allemaal super leuk. Alleen niet om mee te beginnen.
Gewoon de kale melodie met de akkoorden die erbij horen. Dat is de ruwe diamant waar je iets moois van kan gaan maken. Een fijne ukelele solo bijvoorbeeld, nu we daar toch mee bezig zijn. Zorg ervoor dat je die kan spelen. Neem daar echt de tijd voor! Soms hoef je hier maar heel weinig mee te goochelen om er al een aardige solo van te maken op de ukelele.
Neem nou het intro: de eerste 3 noten. In de TAB kun je goed zien dat die gespeeld worden op 2 snaren. Dat had ook op 1 en dezelfde snaar kunnen zijn maar dan ”zingt” het niet zo mooi door elkaar. En nu wel.
Dat heb ik in het hele stuk toegepast. Dat door elkaar laten zingen van verschillende tonen door ze op verschillende snaren te spelen.
Weet je nog niet goed wat er met TAB bedoeld wordt? Lees dan mijn verhaal over TAB.
Hierbij het hele stuk in TAB en notenschrift.. De melodie dan hè. Als je deze met flink wat vaart speelt, kan hij al best als ukelele solo dienen. Zeker als iemand anders de akkoorden speelt. Die staan er telkens bij in van die diagrammetjes.
Even voor alle duidelijkheid: Ik gebruik de meest gangbare ukelele stemming. gCea met hoge G. Over het stemmen van de uke heb ik ook nog een verhaal geschreven.
En hier een video met uitleg:
In deze video leg ik alles over deze te gekke ukelele solo nog eens rustig uit. Aan het einde hiervan heb ik ook nog een schermvideo van de TAB geplakt. Daarin zie je de ukulele TAB meelopen met de muziek. Voor de sfeer heb ik de akkoorden er ook bij ingespeeld.
Altijd goed om met deze play along mee te spelen. Het tempo is 150 beats per minuut. En dat is in dit geval niet overdreven snel.
De versierders
Je kan de melodie best nog een beetje ”versieren”. Zoals al gezegd: laat de noten door elkaar heen zingen. Soms is het nodig om je vingers op het fretboard, niet te snel weg te halen.
Neem nou maat 5. De cijfers 2 op de C en de e snaar, laat die even staan zodat die tonen even door kunnen klinken!
En verder kun je zo hier en daar ook slide, hammer-on en pull-off technieken er in brengen. Maar maak het niet te gek! Beschouw het als peper en zout en kruiden en zo. Teveel hiervan is meestal niet zo’n goed idee. Maar als je het smaakvol toe weet te passen, voegt het wel wat toe.
In de video hierboven leg ik daar het een en ander over uit.
Nog een ukelele filmpje?
Oké nu je zo aandringt…. In de uitlegvideo duurt het even voordat de meespeelfilm aan bod komt. Ik heb dat gedeelte er uitgeknipt en er een #YouTube shorts van gemaakt. (Tussen 2 haakjes: [zoals je ziet] liken van mijn filmpjes en abonneren op mijn kanaal wordt zééér gewaardeerd. Alvast bedankt!)
Ben je nog niet zo bekend met al die slides, hammer-ons en pull-offjes? Geen enkel probleem. Speel je gewoon zoals het er staat.
Extra dingetjes in je uke solo kunnen je ook flink uit de maat helpen. In dat geval zou je ze beter weg kunnen laten.
In een volgend verhaal wil ik er nog wat meer aandacht aan gaan besteden.
Akkoordnoten toevoegen aan de melodie:
De uke solo zoals ik die speel in het filmpje bovenaan dit verhaal, werkt iets anders. Ik heb daar de akkoorden en de melodie in elkaar gevlochten. Chord melody ukulele heet dat. En in dit geval ook nog fingerstyle, fingerpicking of tokkelen of hoe je het maar noemen wil.
Maar dat lijkt me ook ruim voldoende stof voor een deeltje 2 van het ukelele akkoord melodie verhaal.
Dit hele verhaal inclusief liedjes en youtube filmpjes krijg je helemaal gratis en voor niks van mij.
Mocht je me toch willen steunen om meer van dit soort verhalen te maken en daar veel tijd in te steken: dat kan. Een kleine donatie is altijd welkom. Voel je vooral niet verplicht. Het is absoluut vrijwillig.