Akkoorden, liedjes en ritmes op ukelele leren
In dit verhaal gaan we nog weer een paar stapjes verder met ukelele leren spelen. In de vorige 2 artikelen leerde je al de volgende ukelele akkoorden: C, G7, F, C7 en C5. Ik heb je ook wat verschillende ritmes en het wereldberoemde slagje “het paard” uitgelegd. Je wilt tenslotte ieder liedje wat je begeleidt met de uke een mooie, passende sfeer meegeven.
Met de “dronken zeeman/ drunken sailor”, “Alez, alez, alez!” en “de band van Oekoeleelee” leren we Dm, G, Am, Gm A7, A, D en E7 akkoord. Met slagjes en ritmes gaan we er weer wat extra leuks van maken.
Toch graag nog wat hulp?
”Allemaal leuk hoor, zo’n snarenblog verhaal maar ik wil toch graag iemand die me vertelt of ik het wel goed doe…” Hoor ik je denken.
Nou dat kan. Neem b.v. een kleine leskaart. Dat geeft je recht op 3 lessen van 30 minuten die je kan bespreken, in overleg met mij, wanneer het je uitkomt. Het mogen ook lessen via skype zijn.
Drunken sailor/ dronken zeeman op ukelele
Een aardig detail bij dit lied is dat het in een z.g. oude kerktoonsoort staat n.l. “dorisch” en dat voor 1 dronken lor. De melodie van dit nummer kun je natuurlijk ook een andere tekst geven.
Op IKC de Twijn in Alblasserdam mocht ik mee helpen met een muzikaal project rondom de nieuwbouw en verhuizing. We hebben deze melodie gebruikt voor een lied uit dat project.
Het heeft een typische klank die niet majeur (zeg maar vrolijk) is maar ook weer niet helemaal mineur (zielig/ droevig). Het neigt iets meer naar het laatste. De akkoorden die we erbij op de ukelele leren zijn: C of C5 en Dm. Dm betekent D mineur. C en C5 ken je al van mijn vorige 2 verhalen.
De meest linkse snaar is je g-snaar. Daarop zet je in het 2e vakje je middelvinger. Recht daaronder (in speelhouding dan) je ringvinger in het 2e vak op de C-snaar. Dan rest nog je wijsvinger in het 1e vakje van de e-snaar. Let op dat je je vingers goed bol zet zodat alle tonen in het akkoord goed klinken.
We gaan de dronken zeeman mores eh.. ukelele leren.
Hieronder een afbeelding van de TAB en noten met akkoorden van dit schone lied. Je kan de dronken zeeman ook downloaden als TEF file.
Als je wil weten hoe dat allemaal werkt, kun je een ander snarenblogverhaal hierover bekijken.
Maar welk ritme gaan we er op los laten? Naar mijn idee mag dat in elk geval iets zijn met de nadruk op de 2e en 4e tel.
Om te beginnen zou je gewoon weer: “zacht, hard, zacht, hard”, kunnen doen, waarbij je zacht alleen op de bovenste snaar speelt en bij hard, flink los gaat op alle snaren.
Mijn idee van ritme: “het paard” uit mijn vorige verhaal, werkt ook super goed met dit liedje.
En straks gaan we er nog eentje doen: een soort “paard 2.0”.

ukelele ritme met afdempen: “het paard 2.0”
Een leuke slagtechniek die je op de ukelele leren kan, is het afdempen van akkoorden. Over allerlei manieren van afdempen heb ik al eens een snarenblog verhaal geschreven. In dit verhaal wil ik het nog wat specifieker uitleggen voor de uke.
Benodigde tijd: 15 minuten
Zo ga je het ritme met afdempen op de ukelele leren:
- Tel 1 van de maat
Op de 1e tel speel je, met het akkoord wat je op dat moment moet spelen, alleen de bovenste snaar of hooguit 2 snaren. Je rechter wijsvinger blijft gebogen. Je “slaat” de snaar aan met de nagel van diezelfde wijsvinger en wel met een korte neerwaartse beweging
- Tel 2 eerste helft
Op de 2e tel sla je het akkoord met alle snaren aan. Hierbij strek je ook je wijsvinger. Zodra je alle snaren hebt geraakt, leg je ze weer stil en wel met de buitenste zijkant van je eveneens gestrekte duim. Dit kun je n.l. in 1 en dezelfde beweging.
- tel 2 tweede helft
Op het 2e gedeelte van de 2e tel haal je je hand weer omhoog. Je raakt daarbij, schijnbaar achteloos, de onderste 2 snaren aan zodat er een klein up slagje ontstaat.
- Tel 3
De derde tel gaat weer als tel 1
- Tel 4
De 4e tel gaat weer net als de 2e tel
Dit slagje werkt echt super goed bij liedjes die wel een beetje pit kunnen gebruiken. Het is natuurlijk ook leuk om de verschillende slagjes, per liedje, af te wisselen. Of als je een wat langer nummer speelt, het refrein met een iets ander ritme speelt dan het couplet.
Andere toonhoogte?
Stel, je kan er, net zo als ik, bijna niet bij. Ik bedoel het liedje gaat te hoog voor je stembereik. Dan kun je het liedje transponeren naar een andere toonhoogte. De akkoorden veranderen dan ook. Ook hierover (transponeren) heb ik al eens een verhaal geschreven met een super handig hulpmiddel erbij.
Om de hele zaak een stuk lager te maken, verander je dan het Dm akkoord in een Am. En van je C of C5 maak je een G akkoord. Je eerste zangnoot wordt dan een e. Even een keer de losse e-snaar aanslaan en met je stem de toon overnemen.
Een nieuw liedje: “Niet zo lekker, alez, alez, alez”.
De melodie van dit lied hoorde ik op de radio voorbij komen. Het leek me niet al te moeilijk. Ben wat gaan puzzelen en dit is eruit gekomen. Ik heb op het refrein een eigen tekst gemaakt. Zo blijf ik zelf ook nieuwe dingen op de ukelele leren.

Ook deze kun je weer als TEF-file van me krijgen.
De akkoorden van dit nummer zijn veelal mineur-akkoorden. Om te beginnen het G- mineur akkoord. Met middelvinger in vakje 2 op de 3e snaar, ringvinger in vakje 3 op de 2e snaar en wijsvinger in vakje 1 op de onderste snaar in speelhouding.
Het D mineur akkoord. Deze kennen we al van ons vorige lied. Bedenk bij het bij het wisselen tussen deze 2 akkoorden dat als je de Dm een verdieping omlaag plaatst, je alleen nog maar je ringvinger een vakje verder moet zetten om een Gm neer te zetten.
Het A7 akkoord is een van de makkelijkste. Gebruik je wijsvinger voor het 1e vakje op de 3e snaar. Je telt de snaren altijd vanaf de onderste in speelhouding. Dat is dus de meest rechtse op het plaatje.
Begin nu met fingerstyle ukelele leren!
Jawel, het gaat er nu echt van komen: Je gaat nu wat fingerstyle ukelele leren! Niet te erg schrikken want het valt best mee. Op iedere tel pluk ik 2 snaren tegelijk met mijn rechterhand. Dat zijn de buitenste 2 bij elkaar en de binnenste 2 bij elkaar. Je speelt dan in iedere maat: buiten, binnen, buiten, binnen. Kijk goed naar de video. Dan zul je zien dat het heel goed werkt bij dit lied en dat het goed te doen is.
Tijd voor de ukelele blues.
Het wordt zachtjes aan tijd om eens een lekker swingend blues-nummer te gaan spelen op de uke.

“De kunst van het loslaten” op de ukelele leren.
Nee, nee, geen opvoedcursus. Schei uit! Maar een manier van spelen die heel goed bij deze ukelele blues past.
Ik wil weer de afdemptechniek erbij pakken. Zoals bij “de dronken zeeman”. Nu gooien we er af en toe een slag tussendoor met “niks er op”. Dat wil zeggen alle linkerhandvingers los. (In feite dus een Am7 of C6 akkoord).
Je laat natuurlijk niet zomaar op allerlei momenten je akkoordgreep los in een liedje. Maar soms kan het wel en het geeft een geweldig effect! Je doet het soms op het allerlaatste halve telletje van de maat. Het hoeft niet bij elke maat. Doe b.v. eens per 2 maten. Om dit te snappen moet je echt de video erbij bekijken.
Veel succes om al deze kunsten en trucs op de ukelele te leren!
Verder zou ik je ten zeerste aanraden om met allerlei liedjes mee te gaan spelen. Daarvoor bestaan ook speciale play along filmpjes. Ik heb er een verhaal aan gewijd inclusief 2 filmpjes als voorbeeld.
En na al het begeleiden met akkoorden zou je zomaar eens kunnen gaan denken aan soleren op de de uke. Ook daar is een snarenblog verhaal over verschenen.
Dit hele verhaal inclusief liedjes en youtube filmpjes krijg je helemaal gratis en voor niks van mij.
Mocht je me toch willen steunen om meer van dit soort verhalen te maken en daar veel tijd in te steken: dat kan. Een kleine donatie is altijd welkom. Voel je vooral niet verplicht. Het is absoluut vrijwillig.