Algemeen muzikale workshops

Gewoon muzikaal plezier! Daar gaat het om in die algemeen muzikale workshops van mij. En zo stiekem ongemerkt leer je er misschien iets van b.v. op gebied van creativiteit, samenwerken en een beetje hoe muziek in elkaar zit.

Volgens mij kun je hier niet vroeg genoeg mee beginnen en niet laat genoeg mee stoppen.

Of moet ik zeggen: algemene, muzikale workshops? Want, met wat aanpassingsvermogen van mijn kant, is er voor allerlei leeftijden met muziek heel wat te workshoppen. (Daar doe ik altijd vreselijk mijn best op, dat aanpassen aan wie ik voor me heb.)

Je kan al met best jonge kinderen, vanaf de peuterleeftijd, algemeen muzikaal aan de slag. Dan wordt het een soort ”muziek op schoot”.

Met iets oudere kinderen, vanaf de basisschool leeftijd, zeg maar, kun je het allemaal wat groter en stoerder aanpakken. Met b.v. een enorme oliedrum waar een vel over gespannen is en een mega-rainmaker en b.v. een elektrische gitaar of juist een ukelele.

Hele of halve lesdagen op de basisschool doe ik ook trouwens. Maar daar is een aparte pagina over.

En waarom niet? Volwassenen die bij wijze van ”teamgeest bevorderende activiteit” zich een beetje muzikaal gaan staan uitsloven onder (of ondanks) mijn bezielende leiding… Teambuilding met een muziekworkshop!
Over teambuilding gesproken: je kan ook nog met z’n allen, tot 30 personen aan toe helemaal los gaan met een ukeleleworkshop op locatie.

Als je niet te groot of te belangrijk bent voor zoiets, kan je er nog veel plezier aan beleven!

Afbeelding bij algemeen muzikale workshops. Muziekinstrumenten van oude meuk en meer.
Muziekinstrumenten van ”oude meuk” en meer.
Afbeelding van een liedje wat ik gebruikt heb bij een algemene muzikale workshop.
Een simpel maar doeltreffend lied om een voorbeeld te stellen!

Algemeen muzikale workshops, hoe kom je daar nou weer bij?


Ik werd een keer gevraagd om een muzikale workshop te geven aan een groep kinderen van de scouting. Had ik nog nooit gedaan dus dat moest lukken.


Wat ik wel eens gedaan had was een cursus over muziekles geven in het basisonderwijs. Daarvoor moest je ook een serie stage lessen geven. Jawel: Willem voor de klas. Echt gebeurd.

Nou best spannend natuurlijk. Dus heb ik mijn stinkende best gedaan om een serie leuke, leerzame lessen te maken. Als vanzelf sloop daar een mooie rol in voor mijn instrumenten (gitaar, mandoline en ukelele).

(Mocht je nu opeens van alles willen weten over het wie, hoe en wat van mijn muzikale avonturen, kijk dan gewoon even naar de pagina die ik daarover geschreven heb.)Met die kennis en ervaring in het achterhoofd ben ik aan de slag gegaan! En dat werd een leuke workshop. Een beetje mallotig met wat muziekinstrumenten gemaakt van oude meuk uit de schrootbak maar dat kon je verwachten natuurlijk.

Wat ga je dan allemaal doen met zo’n muziek workshop?

Ja, ik kan hier natuurlijk niet alles gaan verklappen over hoe ik eerst de boel een beetje op gang probeer te jagen met een luchtgitaar-act. En dat we daarna een voorbeeld stellen door de leiding van de groep of de directie eens even muzikaal in het zonnetje te zetten ten overstaan van de rest.

Muziek met oude meuk (uit de schrootbak).

Dat wil zeggen: ik leer hen een klein liedje waarbij ze zichzelf begeleiden als een soort van bandje. Met b.v. de genoemde oude meuk instrumenten en ook nog een ukelele of gitaar. Op zichzelf niet zo moeilijk allemaal maar het komt wel aan op samenwerken en een beetje creatief zijn.

Daarna wordt de groep opgedeeld in kleine groepen en krijgt iedere groep een ”mission statement” mee. Een papier van mijn hand met daarop een opdracht en een paar aanwijzingen om nu zelf aan de slag te gaan. Net zo iets als het voorbeeld maar toch ook weer heel anders want het moet wel volgens de aanwijzingen.

Meestal zit er iets in van improviseren met tekst. Als je de betere sinterklaasgedichten leuk vindt, ga je dit ook waarderen. Maar ook iets wat een beetje technisch is. B.v. met een rol ducttape en een emmer zelf een drum maken.

Ik heb trouwens nog een 100 liter vat met afneembaar deksel. Het lijkt wel een vuilnisbak! Wat een hoop oude zooi! Juist mooi om met een beetje serieus gereedschap mee aan de slag te gaan. Als er maar muziek uit komt, het eindresultaat.

En dan op het laatst komen we weer bij elkaar en gaan we aan elkaar laten horen en zien wat voor ongein er allemaal uit gekomen is bij ieder groepje.

Wat verdien ik nou met zo’n algemeen muzikale workshop?

Levenslange, muzikale roem natuurlijk! Je kunt punten verdienen met:

  • Samenwerken: laat vooral ieder doen waar hij goed in is. De een als onvermoed talent in het dichten van ontroerende liedteksten. De ander als noeste handarbeider die zijn technisch vernuft inzet. Weer een ander die de groep bij elkaar houdt en wat muzikale lakens uitdeelt etc.
  • Origineel zijn. Zowel de liedtekst als de manier van uitvoeren: Op zijn kop staand drummen levert bonuspunten op. En dat geldt zeker ook voor zelf verzonnen gebaren bij jouw toch al onnavolgbaar originele lyrics. Hoe gekker hoe beter (binnen de grenzen van wat nog een beetje door de beugel kan hè).
  • De muzikale uitvoering. Klinkt het allemaal een beetje strak? Of is het door al die gekkigheid toch een beetje te rommelig geworden?

Kostenplaatje algemene, muzikale workshops?

O, dat bedoelde je te vragen. Nou dat is allemaal nogal divers maar ik kan wel een paar voorbeelden noemen:

Algemeen muzikale workshops ongeveer zoals ik voor de scoutinggroep heb verzorgd (in Oosterhout Noord Brabant) komt op €189,00 inclusief reiskostenvergoeding en materialen. Het duurt 2 uur en ik moet er een stukje voor rijden (ca. 45 minuten enkele reis) en ik neem een uur extra om alles van te voren klaar te zetten en aan het eind weer op te ruimen.

Ik heb er dan ook nog wel graag een lekker bakje koffie erbij.

Bij een kleinere groep, 10 personen of minder, heb ik wat minder extra tijd nodig. Dan reken ik een half uur minder: €168,00 alles bij elkaar.

Een korte workshop van een uur in mijn eigen woonplaats maar wel op jouw locatie, komt op €63,00. Om mijn spullen klaar te zetten, ben ik er toch wel een half uurtje van te voren. Dat zou iets kunnen zijn voor een wat kleinere groep die het allemaal wat minder uitgebreid wil houden. Maar je zou dan ook kunnen denken aan een “gewone” workshop gitaar, ukelele of mandoline.

Een mooie middenweg zou kunnen zijn om een workshop van anderhalf uur te nemen voor €84,00 voor een kleine groep en €105 voor een grotere groep (max. 30 personen) in Nieuw-Lekkerland. (Ook hier weer een uur extra om mijn hele hebben en houden klaar te zetten en weer op te ruimen.) Als ik er wat kilometers voor moet rijden, reken ik mijn reistijd erbij.


Overleg met mij over de mogelijkheden

Jawel! Volgens mij valt er met mij best wel goed te praten. Vertel gewoon wie je bent, wat voor algemeen muzikale workshops je in gedachten hebt, waar het moet plaatsvinden, het hele verhaal, en ik ga je een mooi aanbod doen. Klik op de onderstaande knop en je stuurt me een mailtje.