Akkoorden afdempen! Gitaar Uke Mando
Afbijten, akkoorden afdempen, chops spelen, staccato…
Het is maar hoe je het noemen wilt. Akkoorden afdempen is een super effectieve manier om accenten te leggen in je begeleiding.

Hoe doe je zoiets dan?! Het kan op verschillende manieren die verschillend klinken:
- “slaghand” direct na de slag op de snaren kantelen.
- Bij gesloten akkoorden: De akkoordgreep direct na het aanslaan net niet helemaal loslaten.
- Een vinger die je over hebt van je “greephand”, dwars over de snaren leggen direct na het aanslaan.
- “Palm muting” voor kleine slagjes b.v. met powerakkoorden. Hoewel dit eigenlijk hier niet gebruikt wordt om accenten te leggen, noem ik hem toch. De begeleiding in het TEF-view voorbeeld kun je hiermee n.l. wat lekkerder “crunchy” laten klinken.
Allemaal abrakadabra? Dan is er geen ontkomen aan. Er moet gefilmd en bekeken worden.
Voorbeeld afdempen van akkoorden: “Grote teen blues” in A.
Bekijk ook de TAB grote teen blues A. Ik heb hem als TEF-file uitgeschreven. Om die te openen heb je TEF-view nodig. Gratis te downloaden. Zie ook mijn artikel “moeite met notenlezen“.
Hoewel het allemaal gitaarpartijen zijn, is hij ook bruikbaar mandoline en ukelele/ ukulele. Als je de goede akkoorden er maar bij speelt. De melodie met daarbij de akkoordsymbolen is het belangrijkst voor nu.
Als bonus zit er een solo bij die bijna helemaal op 1 en dezelfde toon gaat. Met de juiste timing en tegen de akkoorden klinkt die, gek genoeg, niet eentonig. Kan op ieder instrument met een e-snaar gespeeld worden (voor het grootste gedeelte van de solo in het 5e vakje).
De akkoorden zijn A, D en E en daar kun je in dit geval gerust A7, D7 en E7 van maken. Bij blues-liedjes werkt dat altijd goed. Bij sommige black gospel – liedjes ook.
In de video laat ik de verschillende manieren van afdempen zien op gitaar, mandoline en ukelele/ ukulele. De afdemp-kunsten kun je op elk van de instrumenten toepassen.