Melodieuze ukulele solo’s: nog 7 ideeën.

Chord melody ukulele

Zeven, door mij uitgebroede, ideeën die je kan gebruiken om melodieuze ukulele solo’s te maken en dat aan de hand van 2 liedjes: de ”Moonsong” en ”Skip to my Lou”. Bij elk liedje gaan we 3 verschillende chord melody ukelele arrangementen maken en we sluiten af met een fijne endlick. Ik heb zomaar het vermoeden dat je in staat bent om deze ideeën ook weer te gaan toepassen op allerlei andere songs. En dat zou ik zeker doen!

Chord melody ukulele is, hoe kan het ook anders, zoiets als melodie en akkoorden in elkaar breien maar dan muzikaal en in ons geval met de uke. Ik weet er geen goede Nederlandse term voor. Wat nog het meest in de buurt komt is: melodieus soleren. En op de een of andere manier is de ukelele daar een heel fijn instrument voor!

Als je nog nooit iets met melodieuze ukulele solo’s hebt gedaan, raad ik je aan om eerst mijn vorige verhaal over het maken van een ukelele solo door te werken. Daarin houd ik het allemaal nog wat eenvoudiger.


Bekijk anders eerst mijn filmpje over melodieuze ukulele solo’s!


Oké, dat was wel even een hele zit zeg! Maar als het goed is, ben je nu al een heel stuk wijzer. In het verdere van deze snarenblog krijg je nog van mij de TAB en noten van alle arrangementen. Hier en daar ga ik op bepaalde details nog wat verder door ook. Sommige dingen kan ik beter in een video uitleggen maar er zijn ook dingen die handiger uit te leggen zijn d.m.v. tekst met afbeeldingen.


Toch graag nog wat hulp?

”Allemaal leuk hoor, zo’n snarenblog verhaal maar ik wil toch graag iemand die me vertelt of ik het wel goed doe…” Hoor ik je denken.
Nou dat kan. Neem b.v. een kleine leskaart. Dat geeft je recht op 3 lessen van 30 minuten die je kan bespreken, in overleg met mij, wanneer het je uitkomt. Het mogen ook lessen via skype zijn.


Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Downloaden [209.95 KB]


Moonsong in 3 melodieuze ukulele solo’s

Het melodietje van dit liedje is uiterst simpel en daarom is het een fijn voorbeeld om mee te werken!

Benodigde tijd: 1 dag, 1 uur en 1 minuut.

Hoe pak je de eerste melodieuze ukulele solo van Moonsong aan?

  1. Kale melodie pakken

    Als je alleen de bovenste lijn van de TAB leest (de A-snaar dus), heb je de kale melodie te pakken. Die heb je binnen de kortste keren in je hoofd en in je vingers. De melodie bestaat uit 2 keer deze regel.afbeelding moonsong kale melodie

  2. Akkoorden toevoegen

    Met de rest van de snaren, de bovenste 3 dus, maak je de akkoorden. Je zal af en toe moeten puzzelen welke vinger je waar gaat gebruiken van je linkerhand (als je rechtshandig bent). Als je een A akkoord hebt en de melodie op de onderste snaar zit in het 4e vakje. Dan is het denk ik, slim om dat 4e vakje met je pink te doen en je A-greep met middel- en wijsvinger.

  3. Bepalen waar je de akkoorden wil hebben

    Je hoeft niet op elke noot van de melodie een akkoord te plakken. Gelijk op de eerste melodienoot is meestal wel een goed idee. Verder ook als er van akkoord gewisseld wordt. Meestal is dat in dit liedje op de 3e tel. Dus soms is het prima op alleen de eerste tel van de maat. Vaak is op de eerste en 3e tel van de maat en beter idee. Laat tussentijds je akkoordgreep wel staan! Anders krijg je een wat kort afgekapt geluid telkens. En dat wil je hier niet.afbeelding bij melodieuze ukulele solo's

Er was eens…

Er was eens een eenvoudige snarenplukker. Laten we hem Willem noemen (makkelijke naam om te onthouden). Hij plukte allerlei snaren: korte snaren, lange snaren, bronze snaren, elektrische snaren etc. Hij kon het gewoon niet laten. En dat is nog steeds zo.

Met enige regelmaat schrijft hij er een verhaal over. Meestal zit er een link in naar het nieuwste snarenblog verhaal met filmpjes en TABjes e.d. Soms ook leuke aanbiedingen die verder nergens te vinden zijn.
*En €5,00 korting op aankopen aan muziekspullen of reparaties vanaf €50,00!
**En je mag mijn e-book “Snarenbende” gratis downloaden. (Heb ik erg mijn best op gedaan.)


Moonsong melodieuze ukelele solo’s idee 2 en 3: fingerstyle

Bij deze 2 muzikale ideeën voor de uke is het zo dat je met je duim de g- en C-snaar aanslaat. Deze noten staan met de stokken omlaag getekend. En dat geldt ook voor de stokken bij de cijfers in de TAB. Je speelt deze akkoordtonen afwisselend. Eerst de bovenste, g-snaar dan de C-snaar etc. Op iedere tel komt dus een akkoordtoon. Je akkoordgrepen moeten dus ook goed staan in elk geval op deze 2 snaren.
Om mooie stevige, volle tonen te krijgen laat je je duim zoveel mogelijk een “vallende” beweging maken. Richting de vloer dus.

Met je vingers speel je de melodie. In de 2e versie is dat gewoon de melodie zoals hij is. In de 3e versie ga ik een beetje aan de haal met de melodie. Vooral ritmisch maar soms voeg ik er ook wel eens een toontje aan toe als het me uitkomt. Het begin van improvisatie op de ukulele, zou je dit kunnen noemen. Dat staat wel leuk toch?

Hier nog een YoutubeShort waarin alle 3 de versies in 1 minuut voorbij komen. Op tempo dus!



Skip to my Lou: nog 3 muzikale ideeën.


Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Downloaden [223.13 KB]


In de eerste versie gaan we weer aan het “strummen” maar dan wel gelijk een beetje ritmisch door elkaar geklutst. Maak je geen zorgen. Het komt iedere keer weer netjes uit in de maat. Ik heb gewoon wat lengte van de ene strum afgepakt en dat weer ergens anders er in gestopt.

Ik heb met pijlen de richting (up of down strum) erin gezet. Let wel: een pijl omhoog betekent een strum vanaf de g snaar richting de vloer! Als je tenminste een beetje fatsoenlijk rechtop zit onder het spelen 🙂 Verder zie je een hele lading van die kleine rusttekens in de TAB en noten regels. Die soort van komma’s bedoel ik. Eigenlijk zijn dat korte momenten van stilte. Je kan dat doen door je vingers van de “strumhand” (in mijn geval rechts) op de snaren te leggen.

Toen deed ik dat een keer net iets te hard en klonk er een klein tikje. Mijn vingertoppen klopten a.h.w. tegen de toets (fretboard zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen). Hé eigenlijk best wel een prettig ritmisch geluidje, dacht ik toen. Sindsdien heb ik dat er in gehouden.

Ukelele solo idee 2 bij Skip to my Lou:

Bij het tweede ukelele solo idee van dit fijne lied, gaat het weer met de wisselende duimnoten. Alleen af en toe krijg je een greep van alle 4 snaren tegelijk. Daar staat de letter R bij van rake. Wat ik hiermee bedoel is dat je duim, wijs-, middel- en ringvinger heel snel na elkaar de snaren laat plukken. Het is fingerpicking maar het lijkt toch op een strum. In de lange video met uitleg, laat ik het zien.


Ukelele solo idee 3 bij Skip to my Lou:

Bij het 3e idee gaan we iets totaal anders doen. Tweestemmig spelen maar wel op 1 uke! En het is minder heftig dan het lijkt Wie een standaard F akkoord en een z.g. Hawaiiaanse D7 kan spelen (2020 in snaarinstrumenten geheimtaal) heeft het eerste begin al te pakken. We spelen veel van die dubbelklanken op de g en de e snaar. Die C snaar die daar tussenin ligt, komt af en toe ook nog wel aan bod om wat opvulspul te creëren.

De ene keer heb je dus dat je met je middel en wijsvinger de vorm van een F greep pakt. Soms ook wat verder op de hals. De andere keer komen je vingers recht onder elkaar. Dan zou ik de middelvinger voor de bovenste snaar houden (g-snaar) en de ringvinger gebruiken voor de e-snaar. Op die manier kun je handig en snel wisselen van de ene greep naar de andere.

Hier nog een YouTube Short filmpje met 3 versies en het flitsende eindloopje.


Het eindloopje/ ending lick

Het begin van het eindloopje is nog een beetje in de sfeer van de dubbelklanken van versie 3. Maar dan komt het: een barré in het 5e vak. Ja, sorry, nu moet het er een keer van komen. Met pink en ringvinger speel je er nog noten naast ook. Zie de lange uitlegfilm bovenin dit verhaal.

Nog meer chord melody ukulele werk met TABs noten enz?

Ik heb nog een leuke uke video gemaakt waarin je de country klassieker Wildwood flower op de uke leert spelen in 3 bedrijven. De TABS en noten van Wildwood flower kun je als PDF vinden (voor een paar euro) in de nieuwe muziekwinkel. En daar vind je nog allerlei andere stukken bladmuziek.


Veel plezier en succes ermee! En met de uke natuurlijk.

Een ukelele solo maken. Hoe doe je dat?

Hoe maak je nou een leuke ukulele of ukelele solo? Dat is waar dit verhaal over gaat. En dan is dit deeltje 1.


Stel dat je niet zo’n heel erge zanger of zangeres bent. Of uitsluitend zingt onder het badderen. Wat dan? Een volledig kunststoffen ukelele voor onder de douche? Zou kunnen maar persoonlijk ben ik daar niet zo’n liefhebber van.


Gewoon mooie instrumentale muziek maken op je ukelele. Dat kan ook! Of tussen een paar gezongen coupletten door even een lekkere solo op de uke neer zetten, daar is ook niks mis mee. Dat laatste geldt dan vooral weer als je toch graag zingt en jezelf daarbij begeleidt op de ukulele. Heb ik trouwens 3 fijne snarenblog verhalen over geschreven.


Laten we er eens een voorbeeld van een ukulele solo bij pakken. In deze korte video speel ik een wat complexere versie van ”Alabama jubilee” op een vrij stevig tempo van 200 beats per minute. Niet gelijk schrikken. We beginnen een stuk eenvoudiger. Maar het geeft wel een leuke indruk van wat er zoal mogelijk is qua ukelele solo werk.

Toch graag nog wat hulp?

”Allemaal leuk hoor, zo’n snarenblog verhaal maar ik wil toch graag iemand die me vertelt of ik het wel goed doe…” Hoor ik je denken.
Nou dat kan. Neem b.v. een kleine leskaart. Dat geeft je recht op 3 lessen van 30 minuten die je kan bespreken, in overleg met mij, wanneer het je uitkomt. Het mogen ook lessen via skype zijn.


Op mijn YouTube kanaal staan nog veul meer dingen waar ik altijd super mijn best op doe! Abonneren en leuk vinden, wordt zeer gewaardeerd.


Een vette ukelele solo maken, hoe dan?

Laten we nog eens kijken naar ons voorbeeld. Ik leerde uit ”the ultimate mandolin songbook” een nummer met de titel Alabama jubilee. Ik heb het maar omgedoopt tot Molenlanden jubellied. Dat vind ik leuker klinken. De volgende stap is om er een Nederlandse tekst op te maken. Liefst een beetje onderkoeld mallotig. Maar dat valt een beetje buiten de strekking van dit verhaal.

Ukelele spelen uit een boek voor mandoline. Dat kan best soms. Het helpt heel erg als je een beetje noten kan lezen. Want aan mandoline TAB heb je niets als je uke speelt.

Maar noten zijn gewoon altijd noten. Voor welk instrument ze ook bedoeld zijn. Je kan altijd proberen of ze op een ander instrument ook passen. Gelukkig heb ik dat als kind geleerd met blokfluitles. Nog steeds veel gemak van!

De eerste versie in dat boek is een super kale melodie. Yes! Die moeten we hebben. Er staan nog een stuk of 6 andere versies in waarin steeds meer en andere muzikale ideeën zijn verwerkt. Ook allemaal super leuk. Alleen niet om mee te beginnen.

Gewoon de kale melodie met de akkoorden die erbij horen. Dat is de ruwe diamant waar je iets moois van kan gaan maken. Een fijne ukelele solo bijvoorbeeld, nu we daar toch mee bezig zijn. Zorg ervoor dat je die kan spelen. Neem daar echt de tijd voor! Soms hoef je hier maar heel weinig mee te goochelen om er al een aardige solo van te maken op de ukelele.



Een leuke truc die op de ukulele super goed werkt, is het floating of campanella effect.

afbeelding van ukelele solo molenlanden jubilee eerste stukje

Neem nou het intro: de eerste 3 noten. In de TAB kun je goed zien dat die gespeeld worden op 2 snaren. Dat had ook op 1 en dezelfde snaar kunnen zijn maar dan ”zingt” het niet zo mooi door elkaar. En nu wel.
Dat heb ik in het hele stuk toegepast. Dat door elkaar laten zingen van verschillende tonen door ze op verschillende snaren te spelen.

Weet je nog niet goed wat er met TAB bedoeld wordt? Lees dan mijn verhaal over TAB.


Hierbij het hele stuk in TAB en notenschrift.. De melodie dan hè. Als je deze met flink wat vaart speelt, kan hij al best als ukelele solo dienen. Zeker als iemand anders de akkoorden speelt. Die staan er telkens bij in van die diagrammetjes.


Even voor alle duidelijkheid: Ik gebruik de meest gangbare ukelele stemming. gCea met hoge G. Over het stemmen van de uke heb ik ook nog een verhaal geschreven.


Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Downloaden [39.24 KB]


En hier een video met uitleg:

In deze video leg ik alles over deze te gekke ukelele solo nog eens rustig uit. Aan het einde hiervan heb ik ook nog een schermvideo van de TAB geplakt. Daarin zie je de ukulele TAB meelopen met de muziek. Voor de sfeer heb ik de akkoorden er ook bij ingespeeld.
Altijd goed om met deze play along mee te spelen. Het tempo is 150 beats per minuut. En dat is in dit geval niet overdreven snel.




De versierders

Je kan de melodie best nog een beetje ”versieren”. Zoals al gezegd: laat de noten door elkaar heen zingen. Soms is het nodig om je vingers op het fretboard, niet te snel weg te halen.
Neem nou maat 5. De cijfers 2 op de C en de e snaar, laat die even staan zodat die tonen even door kunnen klinken!

En verder kun je zo hier en daar ook slide, hammer-on en pull-off technieken er in brengen. Maar maak het niet te gek! Beschouw het als peper en zout en kruiden en zo. Teveel hiervan is meestal niet zo’n goed idee. Maar als je het smaakvol toe weet te passen, voegt het wel wat toe.
In de video hierboven leg ik daar het een en ander over uit.

Er was eens…

Er was eens een eenvoudige snarenplukker. Laten we hem Willem noemen (makkelijke naam om te onthouden). Hij plukte allerlei snaren: korte snaren, lange snaren, bronze snaren, elektrische snaren etc. Hij kon het gewoon niet laten. En dat is nog steeds zo.

Met enige regelmaat schrijft hij er een verhaal over. Meestal zit er een link in naar het nieuwste snarenblog verhaal met filmpjes en TABjes e.d. Soms ook leuke aanbiedingen die verder nergens te vinden zijn.
*En €5,00 korting op aankopen aan muziekspullen of reparaties vanaf €50,00!
**En je mag mijn e-book “Snarenbende” gratis downloaden. (Heb ik erg mijn best op gedaan.)

Nog een ukelele filmpje?

Oké nu je zo aandringt…. In de uitlegvideo duurt het even voordat de meespeelfilm aan bod komt. Ik heb dat gedeelte er uitgeknipt en er een #YouTube shorts van gemaakt. (Tussen 2 haakjes: [zoals je ziet] liken van mijn filmpjes en abonneren op mijn kanaal wordt zééér gewaardeerd. Alvast bedankt!)




Ben je nog niet zo bekend met al die slides, hammer-ons en pull-offjes? Geen enkel probleem. Speel je gewoon zoals het er staat.
Extra dingetjes in je uke solo kunnen je ook flink uit de maat helpen. In dat geval zou je ze beter weg kunnen laten.

In een volgend verhaal wil ik er nog wat meer aandacht aan gaan besteden.


Akkoordnoten toevoegen aan de melodie:

De uke solo zoals ik die speel in het filmpje bovenaan dit verhaal, werkt iets anders. Ik heb daar de akkoorden en de melodie in elkaar gevlochten. Chord melody ukulele heet dat. En in dit geval ook nog fingerstyle, fingerpicking of tokkelen of hoe je het maar noemen wil.
Maar dat lijkt me ook ruim voldoende stof voor een deeltje 2 van het ukelele akkoord melodie verhaal.





Bedrag





Dit hele verhaal inclusief liedjes en youtube filmpjes krijg je helemaal gratis en voor niks van mij.
Mocht je me toch willen steunen om meer van dit soort verhalen te maken en daar veel tijd in te steken: dat kan. Een kleine donatie is altijd welkom. Voel je vooral niet verplicht. Het is absoluut vrijwillig.






Word ook supporter. Maak me blij!

Powerchords over heel de hals

Dit is les 3 in de serie powerakkoorden. Je gaat nu powerchords over heel de hals leren spelen op je (elektrische) gitaar. Denk je nu bij jezelf: huh powerchords, powerakkoorden? Waar heeft hij het over? Dan raad ik je aan om powerakkoorden les 1 door te werken en wellicht is het een goed idee om zelfs powerchords lesje 0 erbij te pakken. Je weet nooit wat je daar nog wijzer van wordt…

Toch graag nog wat hulp?

”Allemaal leuk hoor, zo’n snarenblog verhaal maar ik wil toch graag iemand die me vertelt of ik het wel goed doe…” Hoor ik je denken.
Nou dat kan. Neem b.v. een kleine leskaart. Dat geeft je recht op 3 lessen van 30 minuten die je kan bespreken, in overleg met mij, wanneer het je uitkomt. Het mogen ook lessen via skype zijn.


In dit verhaal heb ik ook 2 YouTube filmpjes van mijn hand ingesloten. Hou mijn YouTube kanaal maar in de gaten en als je jezelf wil abonneren, zou ik dat super vinden Alvast bedankt! (Ook bedankt als je je al lang geabonneerd hebt.)


Powerakkoorden over heel de hals, waarom dan?

In mijn vorige 2 snarenblog verhalen bleven we in de “open positie” ofwel het gebied op je gitaar van de eerste paar vakjes. Je gebruikte daarbij ook open snaren. Je had vaak maar 1 vinger nodig! Dat is natuurlijk een mooi begin maar het heeft zo zijn beperkingen.

En ja waarom zouden al die andere fretjes ooit op je gitaar gemaakt zijn als je ze niet gebruikt? Kom op! Gewoon op ontdekkingsreis gaan op die hals. Je kunt weer een hele serie nieuwe akkoorden en gitaartrucs leren.

Als je een paar dingen snapt en een zelfde greep op verschillende plekken kan neerzetten en verplaatsen, ben je weer een heel stuk verder! Je kan dan in alle toonsoorten spelen en het is nog steeds niet al te moeilijk.

Powerchords zijn ook veel makkelijker dan b.v. barré akkoorden. En je hebt niks meer te stellen met majeur of mineur. Een Bm akkoord wordt gewoon een B powerchord. Om maar een voorbeeld te noemen.


Powerchords over heel de hals, hoe dan?

Jaha, nu komt het: de “gouden” greep waarmee je alle powerakkoorden kan spelen.

Hier is hij afgebeeld als het G powerakkoord en wel de 3 snarige versie zoals ik hem zelf graag speel. Op de lage E snaar (meest links) staat dan in vakje 3 mijn wijsvinger. Op de A snaar in vakje 5 mijn ringvinger en op de D snaar in vakje 5 mijn pink.

De snaren die niet mee doen, die met de kruisjes, die moet je weg dempen onder je wijsvinger. Je wijsvinger moet dus een beetje plat komen te liggen.

Nee, geen angst, het is geen barré akkoord! Het lijkt er uit de verte wel een beetje op. Alleen de zijkant van het topje van je wijsvinger hoeft maar te duwen op de lage E-snaar.

afbeelding bij powerakkoorden over heel de hals het G5 gitaarakkorod

Nog wat simpeler kan ook: Dan doe je gewoon niet de D snaar. Je hebt dan de 2 snarige vorm. Die ziet er zo uit.

Het 3e vak op de lage E snaar (meest links in het diagram) blijft voor je wijsvinger en het 5e vak op de A snaar (eentje van links) kun je met je ringvinger maar eventueel ook met je pink pakken.

afbeelding 2 snarig powerchord gitaar

Deze greep kun je van links naar rechts over de hals schuiven. Dan krijg je een ander geluid en dus ook een andere naam van het akkoord. Hoe dat zit ga ik je hier vertellen.


Powerchords over de hele hals: horizontaal verschuiven


Dit powerakkoord heet naar de toon die onder je wijsvinger zit, op de lage E-snaar dus. De G5 heet dus G5 of G powerchord omdat je op dat moment, met je wijsvinger, het 3e vakje op de lage E-snaar indrukt en die toon heet G.

Je moet dus weten hoe alle tonen die je op de dikste, lage E-snaar kunt pakken, heten. Nou ja, alle tonen? De tonen op de eerste 12 vakjes, als je die weet, dan is dat genoeg. Hoef je niet gelijk uit je hoofd te leren.


Daar kun je een tabelletje voor gebruiken. In een nummer zal je ze waarschijnlijk nooit alle 12 tegen komen. Dus je kan even puzzelen welke je nodig hebt en dan schrijf je het er gewoon bij in je bladmuziek.

Zoals je ziet in de tabel hieronder, hebben sommige tonen (vakjes) maar 1 naam en andere 2 namen. Ja, sorry, ik heb het ook niet bedacht maar zo is het nu eenmaal. De tonen met een enkele letter worden de stamtonen genoemd. Die zitten meestal 2 vakjes uit elkaar (op 2 uitzonderingen na).


De tonen die tussen de stamtonen in zitten kunnen naar de linkerbuur of naar de rechterbuur genoemd zijn. Linkerbuur maar dan een halve toon hoger krijgt een # (kruis). Bijvoorbeeld: de F maar dan een vakje verder heet F# (Fis in lelijk Nederlands). Rechterbuur maar dan een halve toon lager krijgt een b. Bijvoorbeeld de linkerbuur van de B wordt een Bb (Bes heet dat).


Oplettende lezers hebben het al in de gaten: die F# kan dus ook Gb heten en die Bb ook A#. Dat hangt af van de toonsoort waarin het muziekstuk staat en dat is een ingewikkeld theoretisch verhaal waar ik het nu niet over wil hebben! Schei uit zeg!


Hieronder dan eindelijk die tabel van de lage E snaar. Zonder iets ingedrukt moet hij klinken als een E. Maar dat wist je waarschijnlijk al.
(En ja ook met de open E snaar kun je een powerakkoord maken. Daar heb ik een verhaal over geschreven met een daarbij ook nog een video.)

123456789101112
FF# / GbGG# /AbAA#/ BbBCC#/ DbDD#/ EbE


Voorbeeld van powerakkoorden horizontaal over de gitaarhals: Wilhelmus.

Ik heb gekozen voor een vrolijk rockende versie van het “Wilhelmus”. Ieder ander nummer zou ook goed zijn maar deze is een beetje naar mij vernoemd. En verder wil ik geen gedoe hebben met auteursrechten e.d.

Daar kun je een hele straal powerakkoorden in kwijt. Ik speel ze als 3 snarige akkoorden. Maar natuurlijk kun je ook voor de 2 snarige variant kiezen.



Powerakkoorden verticaal verplaatsen op de hals

Je zou denken dat de 12 powerakkoorden die je nu weet te vinden zo zachtjes aan wel genoeg zijn. En daar heb je natuurlijk gelijk in. Dus waarom begin ik erover dat je behalve horizontaal ook nog verticaal kan verplaatsen?

Soms is het gewoon makkelijker. Dat zit zo: Meer dan 12 powerakkoorden zijn er niet. Je kan wel b.v. een E powerchord inde open positie spelen en je kan er ook eentje vinden met je wijsvinger in het 12e vakje op de E-snaar (de rest van de greep er ook bij zetten natuurlijk). Maar die laatste is gewoon een hoge variant van de eerste.

Maarrr je kan dezelfde akkoorden ook nog op andere plaatsen van de hals vinden. Je zal dan b.v. een verdieping moeten zakken op je gitaar. Ik bedoel dat je dezelfde greep gaat pakken maar nu vanaf de A-snaar. Daar komt dan je wijsvinger op te staan.

En dan is het mirakels handig om weer naar de 1e 12 vakjes te gaan kijken.
Je ziet dan eigenlijk alle 12 powerakkoorden weer langs komen maar nu in een andere positie.

Zo had je b.v. het B5 powerchord op de oude manier in de 7e positie met wijsvinger op de E-snaar. Maar je kunt hem ook vinden in de 2e positie met wijsvinger op de A-snaar.

Die laatste bevat exact dezelfde tonen als de eerste. Toch kan de klankkleur iets verschillen omdat je hem nu op andere snaren speelt.

Je kunt hem ook nu weer, als 2 snarig of als drie snarig akkoord spelen.

afbeelding B5 gitaar powerakkoord

Oké, het moet er toch van komen: Doen we ook nog zo’n tabelletje van de A-snaar. De cijfers zijn weer de vakjes. En de open snaar heet natuurlijk A en ook daarmee kun je een A powerakkoord spelen.

123456789101112
A#/ BbBCC#/ DbDD#/ EbEFF#/ GbGG#/ AbA


Voorbeeldnummer met powerakkoorden zowel horizontaal als verticaal:

Als voorbeeld heb ik een nummer gekozen met de titel “Juich aarde”. Een overblijfsel van mijn jeugd met hele lange noten en een kerkorgel en zo… Geen trauma hoor. Maak je geen zorgen.

In het eerste rondje speel ik de powerchords allemaal op de bovenste 3 snaren. Met wijsvinger op de E-snaar. Het is wel een heen en weer geschuif over de hals. En dan loop je wat meer risico op misgrijpen.

Aan de andere kant kun je die schuifbewegingen wel gebruiken als effect. Je schuift dan expres hoorbaar van het ene naar het andere powerakkoord. Kijk en luister maar hoe ik dat in allebei de video’s doe.

In het 2e rondje gebruik ik powerchords op verschillende horizontale en verticale plekken op de hals. De nodige schuifbewegingen over de hals van de gitaar, worden hierdoor een stuk kleiner.



Zelf aan de slag met powerchords over heel de hals van je gitaar

Ja natuurlijk wil je dat. De nummers en liedjes die jij helemaal te gek vindt, spelen en dan een beetje in de rocksferen. Maar stel nu dat je alleen een tekst met gewone akkoorden erbij hebt. Hoe ga je dat dan aanpakken?

Benodigde tijd: 1 dag, 1 uur en 1 minuut.

Hoe ga je powerchords over heel de hals invoegen in een bestaand nummer?

  1. Akkoorden met tekst en TAB zoeken

    Er zijn natuurlijk allerlei sites die “chords and lyrics” van oneindig veel nummers publiceren. Je kunt ook op chordify kijken naar je favoriete liedje. Meestal krijg je dan de gewone gitaarakkoorden.

  2. Alle toevoegingen bij de akkoorden er af halen.

    Als je iets ziet staan van Bm of B mineur, maak je daar B van. G7 wordt G. Fmaj 7 wordt F, D sus wordt D. etc.

  3. Positie zoeken op de hals op E of A snaar.

    Zoek de letters die je nu over hebt, op de E snaar of A snaar. (Bijvoorbeeld C is 8e vakje op de E snaar of 3e vakje op de A snaar. Kies er eentje) Zet daar je wijsvinger en pak de “gouden greep” om er een powerakkoord van te maken.



 

 

Bedrag





Dit hele verhaal inclusief liedjes en youtube filmpjes krijg je helemaal gratis en voor niks van mij.
Mocht je me toch willen steunen om meer van dit soort verhalen te maken en daar veel tijd in te steken: dat kan. Een kleine donatie is altijd welkom. Voel je vooral niet verplicht. Het is absoluut vrijwillig.






Word ook supporter. Maak me blij!

Powerchords op elektrische gitaar les 0

Word ook supporter. Maak me blij!


Om powerchords op elektrische gitaar een beetje leuk te spelen, moet je wel scheuren. Je wil je geluid zo’n typische gebarsten, vervormde klank laten hebben.

In dit verhaal leg ik even in het kort uit hoe dat moet en wel op een paar manieren.

Distortion wordt dat scheurende geluid ook wel genoemd. En daar heb je van die voet pedaaltjes voor. En die heten dan ook distortion pedaal of distortion effectkastje.

De kabel gaat dan vanaf je gitaar in de ingang van het voetpedaal. Je hebt dan ook nog een kabeltje nodig om vanaf de uitgang van je distortionpedaal naar je versterker te gaan. Het is handig om daar een wat korter snoertje voor te nemen.


Powerchords op elektrische gitaar zonder effectpedaal?

Stel, je wil wel eens wat uitproberen qua scheurende elektrische gitaar maar je hebt niet gelijk zin om naar de winkel te rennen en zo’n distortion pedaaltje aan te schaffen. Kan dat nou niet anders? Zonder zo’n apparaat?

Ja hoor geen enkel probleem! Je kunt je elektrische gitaar prima laten scheuren zonder extra benodigdheden.


Zet de volumeknop op je gitaar helemaal open. Als je daar je geluid gaat “knijpen”, kan je versterker er niet veel meer van maken.

Op de foto hier boven zie je een gedeelte van mijn versterker. De meeste versterkers hebben 2 knoppen die allebei iets met volume te maken hebben. De “gain” en “master volume” heten die bij mij.

Verder zit daar tussenin nog een klein knopje “drive” genoemd. Als je die indrukt gaat er en rood lampje branden. Uitkijken dus!

Als ik hem weer indruk, brandt er een groen lampje. Draai ik nu de “gain” helemaal open dan begint mijn geluid bij stevig snaren plukken net een beetje te barsten. Er komt net een rafelig randje aan, zeg maar. Zie de linker foto.

Om een zwaardere sound te krijgen, draai je de “gain” eerst een eindje linksom en druk je de “drive” in. Zie de rechter foto.

Wordt je totale geluid nu te hard, dan kun je dat afregelen met je master volume.

Zo, nu weet je genoeg om aan elektrische gitaar les 1: powerakkoorden, te beginnen.
 

Powerakkoorden op elektrische gitaar Les 1

Je leert in dit verhaal 3 super makkelijke powerchords of powerakkoorden op elektrische gitaar. Met een stevig scheurgeluid klinken die geweldig! De echte rocksound zeg maar. En daarom vind ik het leuk om er een stuk van Beethoven mee te begeleiden als voorbeeld. Het is de superbekende melodie van “ode to joy”. Met deze gitaarbegeleiding wordt het een rock klassieker.


Powerchords worden veel toegepast in verschillende stijlen. Van zware metal tot aanbiddingsmuziek en van alles er tussenin.

Bij dit hele verhaal hoort een video die ik gemaakt heb. Ik sluit hem hierbij in. Je kan eerst het verhaal lezen of eerst de video bekijken. Doe maar wat je fijn vindt.
Als je mijn youtube kanaal wil volgen en je er op abonneren, zou ik dat super leuk vinden!

Toch graag nog wat hulp?

”Allemaal leuk hoor, zo’n snarenblog verhaal maar ik wil toch graag iemand die me vertelt of ik het wel goed doe…” Hoor ik je denken.
Nou dat kan. Neem b.v. een kleine leskaart. Dat geeft je recht op 3 lessen van 30 minuten die je kan bespreken, in overleg met mij, wanneer het je uitkomt. Het mogen ook lessen via skype zijn.


Waarom powerakkoorden op elektrisch gitaar?

Je kan natuurlijk allerlei andere soorten akkoorden op de elektrische gitaar spelen. daar valt nog genoeg over te leren.

Heel officieel mogen “powerakkoorden” niet eens akkoorden heten. Ze bestaan namelijk maar uit 2 verschillende tonen en dat vinden de geleerde muziektheoretici niet genoeg.
Niet dat we ons daar veel van van hoeven trekken want powerakkoorden werken geweldig goed en wel in het bijzonder op de elektrische gitaar.

De eerste 3 powerakkoorden die ik je hier aanleer, zijn totaal niet moeilijk om te pakken. Je kan ze al heel goed spelen op maar 2 snaren. En met de juiste instellingen op je versterker (je wil wel scheuren), klinken ze heel overtuigend. Dus het is ook een mooi begin.
Kortom: je krijgt een goed effect met niet al te veel moeite.


Hoe pak je die powerchords dan op je elektrische gitaar?

afbeeldin E5 bij powerakkoorden op elektrische gitaar
E5 powerchord makkelijke vorm


Hier heb je de greeptabel van de makkelijke vorm van het E5 akkoord. (E5 betekent gewoon powerakkoord E.)
Het stelt een stukje van de hals van je gitaar voor. De dikke streep is de topkam. De horizontale strepen zijn de fretten. De verticale strepen zijn de snaren.
Een rondje boven een snaar betekent dat die snaar wel meedoet maar dat je er niets op in hoeft te drukken.
Een kruisje boven een snaar zegt dat die snaar niet mee doet.

De zwarte stippel betekent dat je de snaar op dat “vakje” in moet drukken.

Alles bij elkaar betekent het dat je alleen de A-snaar in het 2e vakje in moet drukken en dat je de lage E-snaar en A-snaar (met ingedrukt vakje) moet laten klinken. Zo simpel is het!

afbeelding A5 bij powerakkoorden op elektrische gitaar
A5 powerchord makkelijke vorm


En dit is de makkelijke vorm van het A5 powerakkoord. Alleen de A en de D snaar laten klinken waarbij je de D-snaar indrukt op het 2e vakje.

Bij al deze powerakkoorden op de elektrische gitaar geldt trouwens dat je de snaren die niet meedoen, weg moet dempen. Dit doe je b.v. met je wijsvinger van je linkerhand. Diezelfde vinger waarvan de stippel het topje voorstelt. Je legt hem dus tamelijk plat over de snaren heen terwijl je de D snaar in het 2e vak indrukt zodat de G, B en hoge e-snaar gedempt worden.
Blijft alleen de lage E-snaar over. Die demp je met de duim van je linkerhand.

Huhh, watte? E- snaar A-snaar? Stel dat dit nog abracadabra voor je is, lees dan mijn verhaal over hoe je je instrument stemt.

afbeelding D5 bij powerakkoorden op elektrisch gitaar
D5 powerakkoord makkelijke vorm


En voor nu even de laatste der powerakkoorden voor elektrische gitaar: het D5 akkoord.
Alleen de D-snaar en G-snaar ingedrukt op het 2e vakje.
Zoals je ziet, is het eigenlijk 3 keer hetzelfde idee maar dan telkens op een verschillend stel snaren.

En dan nu: het voorbeeldnummer: “a song of joy” by Ludwig van Beethoven.

En plezier kun je er zeker aan beleven. Het is vandaag de dag nog steeds een krachtige melodie die zich prima leent voor de elektrische gitaar. Zowel de solo (melodie) als de begeleiding met onze geliefde powerchords.

Hieronder zie je de TAB van het nummer en wel in de toonsoort A. Als je niet weet wat TAB is, lees dan mijn snarenblogverhaal over TAB.
Het is een heel handig idee om dit nummer als TEF-file te downloaden: song of joy gitaar a. Je hebt er TEF view voor nodig om het te openen. Je kan het afdrukken maar ook afspelen op elk tempo en met het bestand meespelen. Zie mijn verhaal hierover.

Vind je dat allemaal te veel gedoe? Je kan hem ook hier als PDF downloaden. Deze is ook gratis.

afbeelding TAB van Song of Joy met powerakkoorden voor elektrische gitaar


Hoe ga je het nu verder aanpakken?

Je weet nu hoe je de 3 powerakkoorden moet pakken op je gitaar. Je hebt ook de melodie te pakken. Maar, hoe ga je daar nu mee verder?
Nu heb ik al eens wat ideeën over begeleiden in een blogartikel hierover bij elkaar gezet. Bij deze wil ik er nog wat verder op in gaan.

Benodigde tijd: 15 minuten.

Hoe ga je begeleiden met powerakkoorden op elektrisch gitaar?

  1. Tellen!

    Tel netjes met de muziek mee! Als het goed is ontdek je een herhalende cadans van 4 tellen. Ook al zijn sommige tonen wat langer of korter.

  2. Maatindeling kiezen

    Begin met een keer aanslaan op de 1e tel en een keer op de 3e tel. Uiteraard met het powerchord wat op dat moment aan de beurt is. Als je dit goed kan, kun je ook op elke tel een powerakkoord spelen of zelfs 2 snelle slagjes op het akkoord.

  3. Nadrukken leggen

    Als je b.v. de 1e tel zwaar aanzet krijg je weer en andere sound dan wanneer je de tellen 2 en 4 benadrukt. Tellen die je niet benadrukt kun je d.m.v. palm muting wat zachter laten klinken. Je legt dan je rechterhand dicht bij de brug losjes op de snaren zodat ze nog net een beetje kunnen klinken.

  4. Luisteren!

    Luister naar jezelf terwijl je met b.v. de video of de TEF file meespeelt. Klinkt het lekker strak of toch nog wat rommelig? Beter eenvoudig en netjes spelen dan ingewikkelder en dat het een zootje wordt.

 

 

 

Bedrag





Dit hele verhaal inclusief liedjes en youtube filmpjes krijg je helemaal gratis en voor niks van mij.
Mocht je me toch willen steunen om meer van dit soort verhalen te maken en daar veel tijd in te steken: dat kan. Een kleine donatie is altijd welkom. Voel je vooral niet verplicht. Het is absoluut vrijwillig.






Word ook supporter. Maak me blij!

Play along gitaar, ukelele. Wat, hoe, waarom?

Meespelen met een speciaal daarvoor bedoeld filmpje, een play along gitaar of ukelele (ukulele) of wat dan ook, dat is in het kort het antwoord op de vraag “wat?”
Daar valt nog wel meer over te zeggen en dat ga ik in dit snarenblog-verhaal ook doen.
Verder nog wat tips over hoe je dat het beste aan kunt pakken en natuurlijk de hamvraag: waarom zou je zoiets gaan doen?

Als voorbeeld heb ik 2 filmpjes van een en hetzelfde liedje. Een filmpje is bedoeld voor gitaristen vanaf niveau bijna nul tot een beetje gevorderd en iets ertussenin. Het andere filmpje is een play along voor ukelele (ukulele). Ook bedoeld vanaf niveau iets boven nul tot intermediate.

Veel gitaristen doen ook een beetje aan ukelele spelen en andersom gebeurt dat ook. De twee instrumenten zijn nogal sterk verwant aan elkaar. Vandaar mijn keuze om er 1 verhaal van te maken. De mandoline komt er wat bekaaid af hier maar die krijgt nog wel een keer een heel eigen verhaal.

Schermafbelding van Play along gitaar: De maat is vol!
Dit is de eenvoudigste partij voor de play along gitaar van het liedje “de maat is vol (zeur en chill song)”.


Play along gitaar, ukelele: Wat nog meer?

Wat is nou een goede play along gitaar, ukelele? Waar wordt je nou echt iets wijzer van?

  • Om mee te kunnen spelen met zo’n play along filmpje met je gitaar, ukelele (ukulele) of wat dan ook, is het wel deksels handig als je ook weet wát je kan spelen. Het liedje of muziekstuk in TAB of noten, als pdf bijgevoegd is een goed idee.
  • TAB en/ of noten met b.v. van die akkoordsymbolen, in beeld en een meelopende cursor, zijn nog handiger. (Voor wie nu een beetje vreemd staat te kijken: zie mijn verhaal over TAB en wat je er mee moet.)
  • Het tempo moet niet te hoog zijn tenzij je al op een mega niveau kan spelen en jezelf nog wat verder wil bekwamen.
  • Het tempo hoeft ook weer niet al te laag te zijn. Een beetje uitdaging mag er wel inzitten. Desnoods zet je het filmpje af en toe stil om een bepaald lastig stukje even goed te bekijken en te oefenen.

En hier zijn ze dan: Play along ukelele en play along gitaar. Twee voorbeelden van mijn hand. Het is één liedje, “de maat is vol!”, waarin verschillende instrumenten te horen zijn. Alleen al het goed luisteren en de instrumenten te vinden in de totale mix, is een leuke oefening!

Ik zou het heel leuk vinden als je mijn YouTube kanaal bekijkt en je abboneert!



Hoe dan?

Benodigde tijd: 15 minuten.

Een play along gitaar, ukelele (ukulele) slim gebruiken, hoe doe je dat nou?

  1. Goed gestemd zijn.

    Om mee te kunnen spelen, moet je instrument op de zuivere tonen gestemd zijn. Zie mijn artikel over stemmen. Bekijk ook even of je eventueel een capo nodig hebt (in mijn voorbeeld-filmpjes niet).

  2. Goed kijken en luisteren.

    Eerst goed kijken en luisteren zonder direct mee te spelen. Kun je de TAB in het filmpje volgen? In mijn voorbeeldfilmpjes kun je kiezen uit 3 dingen: gewoon akkoorden op de tel, een eenvoudige TAB met alleen de melodie. en een meer bewerkte begeleiding die ook in TAB is uitgeschreven. Kies er 1 uit om mee te beginnen.

  3. Zo goed als je kan, meespelen.

    Terug naar het begin. Ik heb wat tikjes voor het liedje gezet. Probeer zo goed als je kan mee te spelen. Geef nooit op. Ook als je “uit de bocht vliegt” niet opgeven. Een klein stukje overslaan en weer proberen in te vallen.

  4. Vallen, opstaan en weer doorgaan!

    Kilometers maken. Daar gaat het om. Maar als het meer vallen dan opstaan is, zet je de play along even stil. je hebt dan 4 maten TAB in beeld. Die kun je even rustig bekijken en een keer of wat “droog” oefenen. Daarna ga je het gewoon weer proberen.

Voor de aardigheid heb ik het hele play along ding hier als TEF file: “De maat is vol! (zeur en chill song)”. Een TEF file is een bestand wat gemaakt is met TABLedit. Om het te openen heb je TEFview nodig. Een gratis programma. Zie mijn verhaal hierover. In dit ene bestand zitten 4 “modules”. Dat zijn partijen die gelijktijdig gespeeld worden. Ukelele 1 en 2 en gitaar 1 en 2.

Mocht het TEF verhaal erg lastig voor je zijn: Bij deze ook nog de verschillende versies als PDF: De maat is vol gitaar PDF en De maat is vol ukelele PDF. Het zijn schermafbeeldingen van de afdrukvoorbeelden van mijn muziekschrijfprogramma. Vandaar dat je de stippellijnen van de afdrukmarges er op ziet staan.


En waarom dan al die moeite met zo’n play along gitaar, ukelele en het hele verhaal?

Je moet het zien als een soort conditie training. Gewoon heel veel meters maken op je instrument!
Er is een tijd van nieuwe dingen leren zoals akkoorden of slagjes of manieren van begeleiden etc. (Voor ukelele heb ik daar al het een en ander voor geschreven. Ukelele beginersles 1, beginnersles 2 en beginnersles 3.) En er is een tijd om die dingen dieper en vaster in je vingers te krijgen. Automatiseren noemen ze dat in het onderwijs. Daar kan zo’n play along filmpje super handig voor zijn!

Bedrag





Dit hele verhaal inclusief liedjes en youtube filmpjes krijg je helemaal gratis en voor niks van mij.
Mocht je me toch willen steunen om meer van dit soort verhalen te maken en daar veel tijd in te steken: dat kan. Een kleine donatie is altijd welkom. Voel je vooral niet verplicht. Het is absoluut vrijwillig.






Akkoorden, liedjes en ritmes op ukelele leren

In dit verhaal gaan we nog weer een paar stapjes verder met ukelele leren spelen. In de vorige 2 artikelen leerde je al de volgende ukelele akkoorden: C, G7, F, C7 en C5. Ik heb je ook wat verschillende ritmes en het wereldberoemde slagje “het paard” uitgelegd. Je wilt tenslotte ieder liedje wat je begeleidt met de uke een mooie, passende sfeer meegeven.

Met de “dronken zeeman/ drunken sailor”, “Alez, alez, alez!” en “de band van Oekoeleelee” leren we Dm, G, Am, Gm A7, A, D en E7 akkoord. Met slagjes en ritmes gaan we er weer wat extra leuks van maken.


Toch graag nog wat hulp?

”Allemaal leuk hoor, zo’n snarenblog verhaal maar ik wil toch graag iemand die me vertelt of ik het wel goed doe…” Hoor ik je denken.
Nou dat kan. Neem b.v. een kleine leskaart. Dat geeft je recht op 3 lessen van 30 minuten die je kan bespreken, in overleg met mij, wanneer het je uitkomt. Het mogen ook lessen via skype zijn.


Drunken sailor/ dronken zeeman op ukelele

Een aardig detail bij dit lied is dat het in een z.g. oude kerktoonsoort staat n.l. “dorisch” en dat voor 1 dronken lor. De melodie van dit nummer kun je natuurlijk ook een andere tekst geven.

Op IKC de Twijn in Alblasserdam mocht ik mee helpen met een muzikaal project rondom de nieuwbouw en verhuizing. We hebben deze melodie gebruikt voor een lied uit dat project.

afbeelding Dm akkoord bij liedjes, akkoorden en ritmes op de ukelele leren



Het heeft een typische klank die niet majeur (zeg maar vrolijk) is maar ook weer niet helemaal mineur (zielig/ droevig). Het neigt iets meer naar het laatste. De akkoorden die we erbij op de ukelele leren zijn: C of C5 en Dm. Dm betekent D mineur. C en C5 ken je al van mijn vorige 2 verhalen.

De meest linkse snaar is je g-snaar. Daarop zet je in het 2e vakje je middelvinger. Recht daaronder (in speelhouding dan) je ringvinger in het 2e vak op de C-snaar. Dan rest nog je wijsvinger in het 1e vakje van de e-snaar. Let op dat je je vingers goed bol zet zodat alle tonen in het akkoord goed klinken.


We gaan de dronken zeeman mores eh.. ukelele leren.

Hieronder een afbeelding van de TAB en noten met akkoorden van dit schone lied. Je kan de dronken zeeman ook downloaden als TEF file.
Als je wil weten hoe dat allemaal werkt, kun je een ander snarenblogverhaal hierover bekijken.

Maar welk ritme gaan we er op los laten? Naar mijn idee mag dat in elk geval iets zijn met de nadruk op de 2e en 4e tel.
Om te beginnen zou je gewoon weer: “zacht, hard, zacht, hard”, kunnen doen, waarbij je zacht alleen op de bovenste snaar speelt en bij hard, flink los gaat op alle snaren.

Mijn idee van ritme: “het paard” uit mijn vorige verhaal, werkt ook super goed met dit liedje.
En straks gaan we er nog eentje doen: een soort “paard 2.0”.



  

ukelele ritme met afdempen: “het paard 2.0”

Een leuke slagtechniek die je op de ukelele leren kan, is het afdempen van akkoorden. Over allerlei manieren van afdempen heb ik al eens een snarenblog verhaal geschreven. In dit verhaal wil ik het nog wat specifieker uitleggen voor de uke.


Benodigde tijd: 15 minuten.

Zo ga je het ritme met afdempen op de ukelele leren:

  1. Tel 1 van de maat

    Op de 1e tel speel je, met het akkoord wat je op dat moment moet spelen, alleen de bovenste snaar of hooguit 2 snaren. Je rechter wijsvinger blijft gebogen. Je “slaat” de snaar aan met de nagel van diezelfde wijsvinger en wel met een korte neerwaartse beweging

  2. Tel 2 eerste helft

    Op de 2e tel sla je het akkoord met alle snaren aan. Hierbij strek je ook je wijsvinger. Zodra je alle snaren hebt geraakt, leg je ze weer stil en wel met de buitenste zijkant van je eveneens gestrekte duim. Dit kun je n.l. in 1 en dezelfde beweging.

  3. tel 2 tweede helft

    Op het 2e gedeelte van de 2e tel haal je je hand weer omhoog. Je raakt daarbij, schijnbaar achteloos, de onderste 2 snaren aan zodat er een klein up slagje ontstaat.

  4. Tel 3

    De derde tel gaat weer als tel 1

  5. Tel 4

    De 4e tel gaat weer net als de 2e tel

Dit slagje werkt echt super goed bij liedjes die wel een beetje pit kunnen gebruiken. Het is natuurlijk ook leuk om de verschillende slagjes, per liedje, af te wisselen. Of als je een wat langer nummer speelt, het refrein met een iets ander ritme speelt dan het couplet.

Andere toonhoogte?

Stel, je kan er, net zo als ik, bijna niet bij. Ik bedoel het liedje gaat te hoog voor je stembereik. Dan kun je het liedje transponeren naar een andere toonhoogte. De akkoorden veranderen dan ook. Ook hierover (transponeren) heb ik al eens een verhaal geschreven met een super handig hulpmiddel erbij.

Om de hele zaak een stuk lager te maken, verander je dan het Dm akkoord in een Am. En van je C of C5 maak je een G akkoord. Je eerste zangnoot wordt dan een e. Even een keer de losse e-snaar aanslaan en met je stem de toon overnemen.



Een nieuw liedje: “Niet zo lekker, alez, alez, alez”.

De melodie van dit lied hoorde ik op de radio voorbij komen. Het leek me niet al te moeilijk. Ben wat gaan puzzelen en dit is eruit gekomen. Ik heb op het refrein een eigen tekst gemaakt. Zo blijf ik zelf ook nieuwe dingen op de ukelele leren.

Afbeelding van de bladmuziek van het lied "niet zo lekker" Bij akkoorden, liedjes en ritmes op de ukelele leren.

Ook deze kun je weer als TEF-file van me krijgen. 

Afbeelding Gm akkoord Bij meer op de ukelele leren


De akkoorden van dit nummer zijn veelal mineur-akkoorden. Om te beginnen het G- mineur akkoord. Met middelvinger in vakje 2 op de 3e snaar, ringvinger in vakje 3 op de 2e snaar en wijsvinger in vakje 1 op de onderste snaar in speelhouding.

afbeelding Dm akkoord Bij meer op de ukelele leren


Het D mineur akkoord. Deze kennen we al van ons vorige lied. Bedenk bij het bij het wisselen tussen deze 2 akkoorden dat als je de Dm een verdieping omlaag plaatst, je alleen nog maar je ringvinger een vakje verder moet zetten om een Gm neer te zetten.

afbeelding A7 akkoord Bij meer op de ukelele leren


Het A7 akkoord is een van de makkelijkste. Gebruik je wijsvinger voor het 1e vakje op de 3e snaar. Je telt de snaren altijd vanaf de onderste in speelhouding. Dat is dus de meest rechtse op het plaatje.

Begin nu met fingerstyle ukelele leren!

Jawel, het gaat er nu echt van komen: Je gaat nu wat fingerstyle ukelele leren! Niet te erg schrikken want het valt best mee. Op iedere tel pluk ik 2 snaren tegelijk met mijn rechterhand. Dat zijn de buitenste 2 bij elkaar en de binnenste 2 bij elkaar. Je speelt dan in iedere maat: buiten, binnen, buiten, binnen. Kijk goed naar de video. Dan zul je zien dat het heel goed werkt bij dit lied en dat het goed te doen is.


Tijd voor de ukelele blues.

Het wordt zachtjes aan tijd om eens een lekker swingend blues-nummer te gaan spelen op de uke.

Afbeelding liedje de band van oekoeleelee bij meer op de ukelele leren
afb van teken dat het stuk met een huppelend, swingend ritme gespeeld wordt. Bij meer op de ukelele leren

Let op het geheime teken links bovenaan het lied. Dat betekent dat je de snelle noten, niet precies even snel speelt en zingt maar “huppelend” ofwel swingend. Dit bereik je door de eerste noot van een halve tel langer te maken en de tweede korter. Dit ritme zit heel vaak in bluesmuziek.



“De kunst van het loslaten” op de ukelele leren.

Nee, nee, geen opvoedcursus. Schei uit! Maar een manier van spelen die heel goed bij deze ukelele blues past.
Ik wil weer de afdemptechniek erbij pakken. Zoals bij “de dronken zeeman”. Nu gooien we er af en toe een slag tussendoor met “niks er op”. Dat wil zeggen alle linkerhandvingers los. (In feite dus een Am7 of C6 akkoord).

Je laat natuurlijk niet zomaar op allerlei momenten je akkoordgreep los in een liedje. Maar soms kan het wel en het geeft een geweldig effect! Je doet het soms op het allerlaatste halve telletje van de maat. Het hoeft niet bij elke maat. Doe b.v. eens per 2 maten. Om dit te snappen moet je echt de video erbij bekijken.

Veel succes om al deze kunsten en trucs op de ukelele te leren!
Verder zou ik je ten zeerste aanraden om met allerlei liedjes mee te gaan spelen. Daarvoor bestaan ook speciale play along filmpjes. Ik heb er een verhaal aan gewijd inclusief 2 filmpjes als voorbeeld.

En na al het begeleiden met akkoorden zou je zomaar eens kunnen gaan denken aan soleren op de de uke. Ook daar is een snarenblog verhaal over verschenen.


Bedrag





Dit hele verhaal inclusief liedjes en youtube filmpjes krijg je helemaal gratis en voor niks van mij.
Mocht je me toch willen steunen om meer van dit soort verhalen te maken en daar veel tijd in te steken: dat kan. Een kleine donatie is altijd welkom. Voel je vooral niet verplicht. Het is absoluut vrijwillig.






meer akkoorden en liedjes op de ukelele

Dit verhaal is een vervolg op mijn vorige artikel over beginners akkoorden en liedjes op de ukelele. Je zou het ukelele leren spelen: akkoorden les 2 kunnen noemen.


Als je intussen zo ver bent dat je de uke goed kan stemmen en het lukt je om de akkoorden van les 1 vlot te pakken en ook verwisselen van het ene naar het andere akkoord en dat ook nog met dat je een liedje begeleidt, dan ben je nu toe aan wat nieuwe uitdaging: Nieuwe akkoorden en liedjes op de ukelele leren spelen.


En laten we hier en daar ook nog wat leuke slagjes op de ukulele toevoegen om de sfeer compleet te maken.

Toch graag nog wat hulp?

”Allemaal leuk hoor, zo’n snarenblog verhaal maar ik wil toch graag iemand die me vertelt of ik het wel goed doe…” Hoor ik je denken.
Nou dat kan. Neem b.v. een kleine leskaart. Dat geeft je recht op 3 lessen van 30 minuten die je kan bespreken, in overleg met mij, wanneer het je uitkomt. Het mogen ook lessen via skype zijn.


Tijd voor nieuwe akkoorden en liedjes op de ukelele!

Laten we het liedje “you are my sunshine” erbij pakken. We nemen de toonsoort C. Het belangrijkste akkoord wordt dan het C-akkoord. Die ken je al. Verder gebruiken we G7 en F-akkoord. Allemaal niks nieuws tot nu toe. Maar dat komt er nu wel aan!


Het C5 akkoord voor de ukelele:


Bij veel country-, blues- en popliedjes (in toonsoort C) klinkt dit akkoord vaak beter dan het gewone C-akkoord. Het geeft een wat “drukker” en energiekere klank.

Eigenlijk is het een z.g. powerchord zoals je die b.v. op elektrische gitaar veel tegenkomt.
Je kan hem ook in plaats van C mineur (meestal geschreven als Cm) gebruiken.

afbeelding bij: meer akkoorden en liedjes op de ukelele Het C5 akkoord
afbeelding you are my sunshine met nederlandse tekst bij meer akkoorden en liedjes op de ukelele
Schermafbeelding van de TEF file van You are my sunshine.


Je kan het liedje ook als TEF-file openen. Dan kun je het ook afspelen. Hoe dat allemaal werkt lees je in een ander verhaal van mij.

Hier is de link: You are my sunshine TEF


Als je jezelf afvraagt wat die soort notenbalk met al die cijfers en andere geheime tekens allemaal voorstelt, lees dan mijn artikel over Tabulatuur. Dan weet je alles over deze super handige vorm van muzieknotatie voor de ukelele!

Een leuk slagje op de ukelele leren spelen: “Het paard”.

Naar mijn idee is het liedje een beetje country-achtig. Je zou kunnen zeggen: een soort cowboy-liedje. Het ritme wat ik er graag bij hoor, noem ik het paard (van die cowboy natuurlijk).

Het is eigenlijk een iets uitgebreidere variatie op het ritme wat we bij “waarom ik” in mijn vorige verhaal deden: zacht hard zacht hard. Waarbij we de tellen 1 en 3 een klein mini slagje deden op de bovenste snaar en op de tellen 2 en 4 een volle slag.


Mocht het onderstaande verhaal over de uitleg van het ukelele slagje nog totaal abracadabra voor je zijn dan kun je het liedje ook net als “waarom ik” begeleiden.

Benodigde tijd: 15 minuten.

Liedjes op de ukelele begeleiden met akkoorden die je speelt met ritme: “het paard” doe je zo.

  1. 1e tel zacht

    Dit bereik je weer door alleen de bovenste snaar aan te slaan. Aanslaan met het vel van je duim is een heel goed idee.

  2. 2e tel 1e helft: downstroke met nadruk

    Hiervoor gebruik je je kromgebogen wijsvinger. Met je nagel druk je door de snaren heen omlaag. En dan vooral de onderste 3 snaren. Tijdens deze “downstroke” strek je de wijsvinger bijna helemaal.

  3. 2e tel 2e helft: klein upje

    Met dat je je hand weer omhoog haalt voor de volgende slag, raak je met het vel van je bijna gestrekte wijsvinger de onderste 2 snaren. Die “veeg” je nog net even raak.

  4. Tel 3 klinkt als tel 1

    Weer een klein mini slagje op de bovenste snaar bij voorkeur met je duim. Je wijsvinger is alweer gekromd voor tel 4 de 1e helft.

  5. Tel 4 klinkt als tel 2

    Bij de 4e tel weer de down up beweging met je wijsvinger zoals in de stappen 2 en 3.

Een heel verhaal maar zo gaat het wel. Ik doe het in het filmpje (Hou mijn YouTubekanaal in de gaten!) ook nog eens uitgebreid voor.


Als je dit ritme een beetje uit de losse pols en op tempo kan spelen, klinkt het een beetje als een galopperend paard. In geval van de uke misschien meer zo’n kleine taaie shetlander pony met verlaagd onderstel.


O Susanna op de ukelele begeleid met ritme/ slagje “het paard”.

Hier nog een liedje wat zich geweldig goed laat begeleiden op de uke met het ritme: “het paard”. Ik heb er voor de aardigheid iets andere, Nederlandstalige “lyrics” op bedacht. Het is een soort van “volkslied van Molenlanden” geworden. De begeleiding (ukulele of ander instrument) gaat met weer dezelfde akkoorden C5 G7 en F akkoord.

Afbeelding liedje o susanna  of volkslied van molenlanden bij meer ukelele akkoorden

Ook hiervan kun je de TEF-file downloaden: O Susanna Dan krijg je er nog gratis een 2e stem bij. Kun je met 3 ukeleles spelen: uke 1 melodie, uke 2: 2e stem en uke 3: de akkoorden.

Nog niet genoeg liedjes?

Nog een ander leuk nummer waar je heel goed “het paard” op los kan laten is: Reuben’s train (ofwel de barre vakantie blues). Ik heb dit nummer als voorbeeld gebruikt in mijn verhaal over het begeleiden van een balad. Daar kun je het ukelele gedeelte uitpikken. Er zitten ok wat filmpjes bij en een geluidsopname (via soundcloud).


Vervolg verhaal ritmes akkoorden en liedjes op de ukelele

Er valt nog heel wat meer te leren op onze geliefde uke dus dit verhaal krijgt nog een vervolg. In een volgend artikel wil ik weer wat ritmes en slagjes voor de ukelele van stal halen. Ik wil er graag nog wat andere akkoorden zoals Dm, Gm en A7 bij halen met wat leuke bijpassende liedjes.

Bedrag





Dit hele verhaal inclusief liedjes en youtube filmpjes krijg je helemaal gratis en voor niks van mij.
Mocht je me toch willen steunen om meer van dit soort verhalen te maken en daar veel tijd in te steken: dat kan. Een kleine donatie is altijd welkom. Voel je vooral niet verplicht. Het is absoluut vrijwillig.






Ukelele akkoorden voor beginners les 1

Word ook supporter. Maak me blij!

In dit verhaal leer je 4 ukelele akkoorden voor beginners. Dat wil zeggen dat het niet al te moeilijke grepen zijn op de ukelele/ ukulele. Met de hulp van enkele makkelijke liedjes ga je snappen hoe dat werkt. Begeleiden met akkoorden van een lied. Laten we gelijk maar los gaan!

Ik ga er vanuit dat je je instrument goed gestemd hebt. Daarover heb ik de vorige keer een snarenblogverhaal geschreven. En is het allemaal een beetje makkelijk voor je? Dan vind je in het volgende snarenverhaal meer uitdaging.



Toch graag nog wat hulp?

”Allemaal leuk hoor, zo’n snarenblog verhaal maar ik wil toch graag iemand die me vertelt of ik het wel goed doe…” Hoor ik je denken.
Nou dat kan. Neem b.v. een kleine leskaart. Dat geeft je recht op 3 lessen van 30 minuten die je kan bespreken, in overleg met mij, wanneer het je uitkomt. Het mogen ook lessen via skype zijn.


In de video hieronder kom je ongeveer dit hele verhaal tegen. Je kan mij dan alles zien en horen voordoen. Sommige dingen moet je gewoon ook even zien om ze goed te snappen. Altijd leuk toch?


Je eerste makkelijke ukelele akkoord: C

Afbeelding C akkoord ukelele


Om een C akkoord te spelen op je uke heb je maar 1 vinger van je linkerhand nodig. Geloof mij: je ringvinger is het handigste. Als je straks met meer akkoorden aan de slag gaat, zul je het zien.

Het plaatje stelt een stukje van de hals van je ukelele voor. De dikke stip moet je zien als de top van je vinger die de snaar indrukt.

De open rondjes boven de andere 3 snaren betekenen dat die snaren niet ingedrukt moeten worden maar wel mee moeten klinken. Open snaren, heet dat.

Als je nu alle snaren aanslaat, (eerst maar eens met een beweging van boven naar beneden. een downstroke heet dat) dan krijg je als het goed is een C akkoord te horen.

Je eerste schone lied op de ukelele begeleiden: Broeder Jakkes.


Probeer nu eens 1 wat hardere, nadrukkelijke slag te spelen en dan 3 keer een zachte. Je krijgt dan een patroon van 4 tellen: hard, zacht, zacht, zacht. Blijf dit herhalen en zing, neurie of fluit er de melodie van “Vader Jacob” dan wel “Frère Jacques” (in onvervalst Nieuw-Lekkerlands: Broeder jakkes) bij.
In mijn artikel over hoe TAB werkt leer je trouwens de melodie van Broeder Jakkes spelen vanaf TAB,
Dat klinkt goed toch!? Als je eerste zangtoon tenminste een C was. Dat is dezelfde toon als de dikste snaar van je instrument.



Oké we doen er nog eentje: Het F akkoord. Gebruik hiervoor je middelvinger op de g snaar in het 2e vakje en je wijsvinger op de e snaar in het 1e vakje. Met dit akkoord kun je hetzelfde kunstje uithalen. Broeder Jakkes in F. En dat terwijl we nog steeds met betrekkelijk eenvoudige ukelele akkoorden bezig zijn.
Je zanghoogte wordt wel een ander verhaal. Als je jezelf al zingend wil begeleiden met dit lied in F, wordt je beginnoot een F (hij zit in dit akkoord op de e-snaar, zeg maar onder je wijsvinger.)

Hoog tijd voor nog een ukelele akkoord: G7



Het wordt steeds een haartje moeilijker met die akkoorden op de uke. Bij deze heb je 3 vingers nodig.
Let er trouwens goed op dat je op je uiterste vingertoppen speelt. Zet de laatste botjes van je vingers goed haaks op de voorkant van de hals. Als je dat niet doet, zul je snaren afdempen met de zijkanten van je vingers. Dan hou je weinig geluid van je akkoord over en dat wil je natuurlijk niet.

Waarom ik?! op de ukelele begeleid met G7.

We gaan er een ander fijn lied begeleiden: Het heet “Waarom ik?” De sfeer die ik er aan wil geven is meer een soort blues. Een beetje “klagend” dus. Dat zit hem al in het soort akkoord. Als alle snaren in dit akkoord goed klinken, zal je een akkoordgeluid horen met een wat onvoldane klank. Muzikale spanning zeg maar. Perfect voor dit liedje.

Probeer nu eens een ritme te spelen waarbij je de nadruk legt op de tellen 2 en 4. De eerste en derde tel speel je b.v. alleen op de bovenste snaar en de 2e en 4e tel gooi je er vol bovenop. In het filmpje doe ik het allemaal ook nog eens voor.

afbeelding bij ukelele akkoorden ukelele liedje waarom ik met g7akkoord



Meer ukelele akkoorden in 1 liedje: Daar wordt op de deur geramd!

Oké het is eigenlijk gewoon “op de deur geklopt” maar dit lied vormt weer wel een iets grotere uitdaging. We gaan nu om en om 2 ukelele akkoorden gebruiken. Het G7 akkoord en het C akkoord wisselen elkaar de hele tijd af totdat het liedje uit is.


Estimate Cost : €00

Time Needed : 15 minutes

Hoe speel je “daar wordt op de deur geramd” op de uke met akkoorden.

  1. Begin op het G7 akkoord zoals op het plaatje hierboven staat.

    Let op je bolle vingers. En speel nu een ritme van 3 tellen. b.v. hard zacht zacht.

  2. Naar het C-akkoord

    Schuif je ringvinger 1 vakje naar rechts en laat de rest van je vingers los. Houd je vingers wel dicht bij de snaren. Als het goed is heb je nu een C-akkoord staan. Speel nu hetzelfde ritme van 3 tellen.

  3. Terug naar G7

    Schuif je ringvinger terug naar het 2e vakje en plaats je wijs en middelvinger terug zodat je weer een G7 akkoord hebt staan.

  4. Doorgaan!

    Als je bij de stap 1 ben gaan zingen van “Daar wordt op de” en bij stap 2: “deur geramd” en bij stap 3: hard geramd dan zou je nu weer bij een C-akkoord: “zacht geramd” zingen. Blijf om de 3 tellen akkoord wisselen en zing je lied tot het bittere einde! Laat nooit gaten vallen in je lied. Desnoods alles wat langzamer maar wel de cadans van 3 tellen door laten gaan.

Gereedschap
  • je oren
Materialen
  • je ukelele je handen je hoofd



Wazige blik door al die akkoorden?

Voor degenen die nu een beetje wazig beginnen te kijken: Het kan allemaal ook wel wat eenvoudiger.


Benodigde tijd: 15 minuten.

De makkelijke methode om “deur geramd” te begeleiden met deze 2 fijne ukelele akkoorden

  1. G7 greep neerzetten.

    Sla 1 keer aan. wacht 3 tellen. Begin vast te zingen of laat dat een ander doen.

  2. C akkoord neerzetten.

    Weer aanslaan en 3 tellen laten duren. Gewoon verder (laten) zingen.

  3. weer G7 akkoord

    En weer 3 tellen laten uitklinken en verder met het lied.

  4. Doorgaan en volhouden!

    Tot je het lied uit hebt en nog eens en nog eens.


Voor nu even: de laatste der ukelele akkoorden. C7


Zoals je op het plaatje kan zien is dit ook een heel makkelijk ukelele akkoord. Gebruik je wijsvinger om de 1e snaar in het 1e vakje in te drukken.
Ook weer een akkoord met cijfer 7 en het klagende geluid wat daar bij hoort.
Je zou met enkel en alleen dit akkoord “Waarom ik” kunnen doen. Je begin zangnoot is dan een g. Dezelfde toon als die van je losse g snaar.

Je kan ook “deur geramd” spelen met C7 en F akkoord. De C7 komt dan in de plaats van de G7. Het F akkoord komt dan in plaats van de C. Ook nu weer een andere zanghoogte.


Een lied met 3 ukelele akkoorden: “Stille nacht”

In dit lied ga je werken met 3 akkoorden te weten: het C, G7 en F akkoord. De melodie van het lied ken je natuurlijk. In de video doe ik het allemaal ook voor. Hieronder de bladmuziek. Ook als je geen noten of TAB kan lezen, kun je wel zien bij welk woord een bepaald akkoord hoort.
Maak een mooi rustig ritme van 3 tellen per maat.

Afbeelding van TAB en ukelele akkoorden Stille Nacht


Er zijn natuurlijk nog veel en veel meer liedjes die je met deze en andere akkoorden kan begeleiden. Kijk bijvoorbeeld ook eens op mijn YouTube kanaal.

Wil je meer liedjes en akkoorden en een te gek slagje leren? Kijk dan naar het volgende verhaal hierover.



Bedrag





Dit hele verhaal inclusief liedjes en youtube filmpjes krijg je helemaal gratis en voor niks van mij.
Mocht je me toch willen steunen om meer van dit soort verhalen te maken en daar veel tijd in te steken: dat kan. Een kleine donatie is altijd welkom. Voel je vooral niet verplicht. Het is absoluut vrijwillig.






Word ook supporter. Maak me blij!

Met een stemapparaat, je gitaar, ukelele, mandoline stemmen?

In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je met een stemapparaat je gitaar, ukelele of mandoline stemt. Je moet even een paar dingen weten en die vertel ik je natuurlijk. Er is ook een enkele valkuil. Daar help ik je omheen.

Geen flauw idee hoe?

Laten we eens bij het begin beginnen (waar anders?) en even net doen alsof je op proefles gitaar, ukelele of mandoline komt. Je weet nog van niets. Hebt nog geen flauw idee hoe je een beetje leuke geluiden uit een gitaar, ukelele of mandoline haalt.

Stijf van de zenuwen kom je mijn muziekruimte binnen. Nadat je ogen wat gewend zijn aan het gedempte licht, ontwaar je mijn persoontje tussen allerlei geheimzinnige attributen en momenteel ook nog achter een doorzichtig scherm.

Ik stel je natuurlijk op je gemak. Ik ben zelf ooit ook begonnen met niks en het is redelijk goed gekomen. Met jou kan dat ook gebeuren. Een piepklein beetje talent en veel inzet en het gaat helemaal goed komen!

Kun je nog helemaal niets qua snaren plukken? Helemaal prima! Dan hoef je ook geen foute dingen af te leren. Alleen maar fijn voor jou en een beetje voor mij.

 

Welk instrument wil je gaan stemmen (met een stemapparaat)?

Laten we eerst eens naar je instrument kijken. Wat heb je van me te leen gekregen? Een zwart ding met 4 snaren. Lijkt op een baby gitaartje. Nou zo erg is dat niet. Het is een serieus muziek instrument: een ukelele of ukulele. Hoe je dat uitspreekt? Nou gewoon, lekker fout: joekelille. Wat maakt het ook uit?


Het had ook een iets groter ding kunnen zijn met 6 snaren: een gitaar of zelfs voor degenen die eens echt gek willen doen een ding met van die f-vormige gaten er in en allerlei krullen eraan met wel 8 snaren: de mandoline. Maakt voor nu even niet uit. Het gaat om het idee.


Eerst maar eens zorgen dat de snaren allemaal de juiste toon gaan geven als je ze 1 voor 1 aanslaat.


Wat zeg je? Gekke Corrie Eet Alles. Wat een onzin! Maar het onthoudt wat lekkerder dan gCea en het komt op het zelfde neer. Geen angst! Ik help je. Het is gewoon een ezelsbruggetje om te onthouden op welke tonen de verschillende snaren gestemd moeten worden.


De ezelsbruggetjes voor ukelele (ukulele), gitaar en mandoline.

Voor ieder instrument is er een standaard stemming. Dat wil dus zeggen dat bij ieder instrument elke snaar op een bepaalde toon gestemd moet worden. Per instrument geef ik je daar een ezelsbruggetje voor. Daarmee en natuurlijk met een stemapparaat, moet het lukken.

Ukelele: bovenste snaar en wat hoger klinkende g. Dan een wat lagere C, een iets hogere e en de onderste snaar een nog wat hogere a. gCea dus. Het ezelsbruggetje is gekke Corrie eet alles.

Gitaar: Bovenste snaar een behoorlijk lage E dan telkens iets hoger A, D, g, b, en weer e maar dan een stuk hoger dan de laag klinkende E van de bovenste snaar. EADgbe dus ofwel: Een Aap Die geen bananen eet.

Mandoline: Bij de mandoline zitten telkens 2 snaren vlak bij elkaar die hetzelfde gestemd worden. Verder is de stemming net als bij een viool: gdae alleen wordt het dan: gg dd aa ee. Bij elkaar 8 snaren. Je zou kunnen zeggen: geef die aap eten. Even opletten dat je er telkens 2 op dezelfde toon moet stemmen.

Maar nu de weerbarstige praktijk: zelf stemmen.

Even als voorbeeld terug naar de ukelele. Begin gewoon bij de bovenste snaar als je dat ding vasthoudt zo ongeveer net als je het mij ziet doen. Wat zie je op het stemapparaat? Een letter g en een wijzer die een beetje links van het midden komt en ook nog een rood lampje. Heel intimiderend allemaal?

afbeelding bij stemmen met een stemapparaat

Links, Los, Laag. Dat valt te onthouden.

Hij snapt al dat je de g snaar probeert te stemmen. Rood lampje betekent dat het nog niet goed is. Wijzer links betekent dat de snaar iets te los staat en dat de toon dus iets te laag is.


Nu ga je de snaar volgen totdat je bij een stemknopje uitkomt. Daar ga je voorzichtig aan draaien. \klein stukje. Welke kant op? Doe maar gewoon iets. Zie de wijzer van plaats veranderen? Nog niet? Dan draai je nog een klein stukje dezelfde kant op net zolang tot er wel iets gebeurt.


Gaat de wijzer nog verder naar links? Dan zul je de andere kant op moeten draaien. Kleine stukjes tegelijk. Telkens kijken wat er gebeurt. Net zo lang totdat de wijzer precies in het midden staat en het lampje groen wordt.


Gefeliciteerd! Het begin is er. Je hebt 1 snaar gestemd en dat kan niet iedereen je nazeggen zonder te jokken.


Natuurlijk moeten die andere snaren ook nog. Zolang je maar weet welke toon het moet worden en je rustig aan volgens bovenstaand verhaal doorgaat, komt het goed.


De valkuil bij het stemmen met een stemapparaat:

Nu kan het ook gebeuren dat je b.v. de A snaar aanslaat en dat je stemapparaat G# aangeeft. Dan heb je een lastig probleem! Wat nu? Je kan natuurlijk gaan knopje draaien tot de wijzer in het midden staat. Maar die G# wordt maar geen A en dat zou wel moeten. Wat nu? Wordt het nu toch nog hogere wiskunde met die ukelele, gitaar of mandoline?

afbeelding bij valkuil met het stemapparaat

Klein beetje lagere wiskunde. Erger dan dat wordt het niet. Je moet even weten dat de namen van muzieknoten gaan van a, b, c, d, e, f, g en verder niet. Een a is iets lager dan een b. Een c is weer iets hoger dan een b (en dus ook een wat groter stukje hoger dan een a) etc. Maar als je nog hoger moet dan een g, krijg je weer een a (een hoge a, zeg maar).


Dan heb je nog die #. Dat betekent dat je een toon hebt die wat hoger is dan de letter die ervoor staat maar lager dan de volgende letter. Een G# is dus hoger dan een g maar lager dan een a. Er precies tussenin.


Als je van G# naar A moet stemmen, dan zul je gewoon strakker moeten gaan draaien. De wijzer gaat eerst naar uiterst rechts en daarna verandert de letter in A en dan staat de wijzer weer helemaal links. Je stemt gewoon verder tot de wijzer in het midden staat.


Rustig aan. Dan breekt de snaar niet. Goed kijken welke snaar je aan het stemmen bent en opletten of je stemapparaat het ook snapt.


Stemapparaat kopen?

Dat kan natuurlijk. Zo heel veel kost het allemaal niet. Stemapparaten vindt je bij mij in de muziekwinkel. Die zien er iets anders uit dan de foto’s in dit verhaal. De werking komt op hetzelfde neer. Er zit ook een functie op dat je het stemapparaat kan instellen op gitaar, ukelele bas of viool.


Er bestaan ook apps voor op je telefoon waarmee je prima je instrument kan stemmen. Klein nadeel t.o.v. de moderne stemapparaten is dat zo’n app alleen goed werkt in een rustige omgeving. Een modern stemapparaat klip je op de kop van je gitaar, uke of mando en het reageert op de trillingen.

Je kan dus ook in een wat lawaaierige omgeving nog steeds goed stemmen. Heel handig als je met meer mensen gaat samen spelen.


Wat betekent die 440 in het scherm van het stemapparaat?

Ja! dat raadselachtige getal 440. Wat mag dat zijn?
Het komt overigens niet op alle stemapparaten voor. Maar het is het aantal Hertz (trillingen per seconde) van een toon A. Bij sommige stemapparaten, zoals die op de foto’s in dit verhaal, kun je dat instellen.

Normaal gesproken laat je dat lekker staan op 440 Hertz. Dat is namelijk standaard. Bij een stemapparaat waar deze instelling niet op zit, zit het er standaard gewoon in.

In uitzonderlijke gevallen kan het handig zijn. Speel je samen met iemand op een oude piano, een oud orgel of een middeleeuwse houten dwarsfluit? Dan kan het zijn dat die instrumenten iets lager gestemd zijn en dat je dat niet even aan kan passen.

In zo’n geval moet je als snarenplukker de minste willen zijn. Je stemt dan eerst je stemapparaat af op die ander zijn instrument. Je komt dan b.v. uit op A is 437 Hertz. Dan ga je met deze stand je mando, uke of gitaar stemmen. Dan kun je toch prettig samen spelen zonder dat het tergend vals wordt!